Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-19 06:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/19/magdalenas-synpunkt-bestick-i-ratt-hand-1711/

ETIKETTFRÅGAN

Magdalenas synpunkt: Bestick i rätt hand

Snart skapas en tydlig funktion för mig att kommentera kommentarerna i denna nygjorda sajt. I väntan därpå kommer mina synpunkter här:
Frågan om rätt och fel hand för gaffel och kniv har väckt starka känslor och fått en del kommentatorer att ösa iväg ursinnigheter och okvädinsord mot mig av något förvånande slag. Mest ser det för mig ut som ert behov av att klaga på eller huta åt mig personligen av någon orsak: Gargantua, Hyfsad, Arbetare, Seppo, Krille, Hans Molin, FU, Sebastian med flera. Besvärar ni er med att läsa vad jag skriver så är det ett svar på en fråga, inte något krav från min sida att andra ska göra något som de  inte vill. Ert banala tjat om överklass, en parallell till Hitler med mera är mest sorgligt. Frågan är om ni försvarar ert eget bordsskick? Varför annars denna vrede?


Mot bakgrund av min unika erfarenhet av vad mina läsare och frågeställare skriver till mig vidhåller jag att enklast är att man lär sig äta med kniv i höger hand och gaffel i vänster, men med enbart gaffel i höger hand när kniven inte behövs. Varför detta är så fruktansvärt upprörande är svårt för mig att förstå. Av alla frågor som kommit till min spalt genom åren – antalet överskrider nu 45 000 – ökar några kategorier tydligast, bland dem bordsskick. Oftast handlar det just om kniv och gaffel i “fel” hand och hur man svarar på andras ständiga frågor om varför. Alltså menar jag att det måste vara enklare att lära ett barn att äta med “rätt” och vedertagen bestickföring –  enklare än att lära de oförsynta ifrågasättarna lite vanlig hyfs, som att inte fråga om andras bordsskick. Detta bör för varje läsare av min spalt vara väl känt.


Ni rasande kommentatorer, jag läser vad ni tycker. Ni får gärna läsa vad jag verkligen skriver.
Och alla ni andra kommentatorer som har förstått att det har betydelse med ett hyggligt bordskick och att det är praktiskt att lära barn att äta snyggt, tack!

Magdalena Ribbing