Just nu är jag på en matresa i Korea. Denna gång bland annat till landets andra stad, Busan, där man är kända både för fantastiska skaldjur och fiskar samt en särskilt fläsksoppa och grillad havsål. Jag får återkomma med mer intryck framöver, men så länga vill jag ge ett enkelt recept på en vanlig sidorätt, en banchan, som ställs fram till snart sagt varje måltid här, till exempel när det ska grillas vid bordet. Särskilt god blir den vid den här tiden på året när man kan få tag på frilandsodlad spenat i knippe. Koreansk spenatsallad – Chamnamul saengchae 400 g färsk spenat 2 liter vatten + 1 tsk salt eventuellt ½ tsk mycket finhackad färsk röd chili dressing: ½ tsk soja ½ tsk salt 1 tsk finhackad salladslök ½ tsk finhackad vitlök ½ msk sesamfrön 2 tsk sesamolja 1. Se över spenaten och skölj den noga. 2. Koka upp vattnet med saltet. Lägg i spenaten och låt stormkoka i 2 minuter. 3. Häll bort vattnet och skölj spenaten kall i ett durkslag. Låt spenaten rinna av och ligga och torka lite på hushållspapper. 4. Blanda alla ingredienser till såsen. 5. Blanda sås och spenat noga och lägg upp i en liten skål. Strö eventuellt över lite mycket finhackad färsk röd chili. Servera som sidorätt till koreansk mat eller vad som helst grillat.
DIGITAL PRENUMERATION
Läs gratis till 31 juli!
All journalistik du behöver, samlad. Ingen bindningstid. Alla artiklar på DN.se ingår. Gratis till 31 juli 2024, sen halva priset i ett helt år (endast 99 kr/mån). Därefter ord. pris 199 kr/mån.
Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.