Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 19:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2010/07/18/hett-intill-kalmar-slott-7785/

OSEVÄRDHETER

Hett intill Kalmar slott

Det är hett att bo granne med slottet. I Kalmar blev det dock lite för mycket av det goda. Så mycket för mycket att man till slut flyttade staden till en lugnare plats.

Kalmar var en gränsstad fram tills hjältekonungen Karl X Gustav erövrade Blekinge 1658. Slottet var ett av rikets viktigaste fästen och då och då tog sig de ondsinta danskarna över gränsen och ställde till det för Kalmarborna.

Invånarna gjorde allt för att värja sig och omkring år 1300 var de klara med en cirka 1.100 meter lång ringmur mot landsidan. Nu kommer inte fienden alltid till fots, så senare kompletterades försvaret med en mur mot sjösidan.

Första hälften av 1600-talet gick extra hårt åt staden. Droppen som fick bägaren att rinna över var den vådeld som utbröt natten till den 9 oktober 1647 genom slarv vid ölbryggning. Efter detta revs helt sonika den krigshärjade staden och uppfördes på Kvarnholmen, på något säkrare avstånd från slottet.

 

Det medeltida staden Kalmar är sålunda helt borta, men i korsningen Söderportsgatan-Skansgatan har man grävt fram resterna av den medeltida ringmuren. Svaret på frågan i bloggen den 28 maj är alltså Kalmar.

Källa/läs mer:

"Kalmar", Medeltidsstaden 61, Rapport från Riksantikvarieämbetet, 1984.