Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-29 09:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/osevardheter/2011/01/28/skeppet-seglar-vidare/

OSEVÄRDHETER

Skeppet seglar vidare

Uppsnyggningen/demoleringen av Klarakvarteren i centrala Stockholm väckte mycken gny och tandagnisslan. Även rivningen av Lugnets industriområde, vid Hammarby sjö, vållade en del protester. Nu är det Värtahamnen som gäller. Gamla hus kommer att ersättas med nya.

Södra Hamnvägen 32 står ett vackert trähus inklämt mellan järnvägsspår, genomfartsled och industribyggnader. De som arbetade i hamnområdet i början av 1900-talet hade länge krävt en restaurang och 1922 öppnade Skeppet i den då nyuppförda bygganden. Etablissemanget drevs av SARA (Stockholms allmänna restaurationsbolag) och hade två matsalar. I 2:a klass, med vita dukar, åt tjänstemän som poliser och tullare. I 3:e klass, utan vita dukar, åt grovjobbarna. Restaurangen hade fullständiga rättigheter redan från start.

Verksamheten levde fram till mitten av 1980-talet, då den gick i konkurs. Skall man tro bloggare på nätet, så var Skeppet en stamkrog för många av Stockholms finländare. Efter restaurangepoken har bland annat en konstskola verkat i huset. Sedan i höstas har en inredningsfirma sitt kontor här.

Frågan är vad som händer med det anrika huset nu när Hjorthagen, Värtahamnen, Frihamnen och Loudden förvandlas till Norra Djurgårdsstaden. Enligt besked jag fått från Stadsbyggnadskontoret så kommer byggnaden att lämnas kvar.

Oavsett vad som sker med restaurang Skeppet i framtiden, så kommer den för alltid att ha en plats i den svenska kulturhistorien. Det var nämligen här som Hasse & Tage 1970 satte upp 88-öresrevyn. "Jag säger bara en sak, Roger Moooore." K-märkning i dubbel bemärkelse!

Fakta/läs mer:
Margareta Strandlund: "Värtahamnen förr" i "Sankt Eriks årsbok 1978", Samfundet S:t Erik, 1977.
Schöier & Wermelin: "Hasse & Tage: Svenska ord & Co: saga & sanning", Bonnier 2005.