Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-25 14:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/teknikbloggen/2011/11/30/appar-ska-hjalpa-spotify-att-vaxa-sig-starkare/

TEKNIKBLOGGEN

Appar ska hjälpa Spotify att växa sig starkare

För drygt två månader sedan stod Mark Zuckerberg på scenen när Facebooks utvecklarkonferens F8 startade. Bland personerna han bjöd upp till sig fanns Spotifys vd Daniel Ek.

Ikväll var det Daniel Ek som var centralfiguren, när Spotify höll en presskonferens i New York. Och innehållet påminde mycket om det som Mark Zuckerberg presenterade i september.

På F8 var nya möjligheter att använda det sociala nätverket som en plattform för nya tjänster en av nyheterna. För Facebook är det här en strategi för att behålla sin position som en av nätets absolut viktigaste webbplatser. För varje företag som erbjuder sina tjänster inne i Facebook blir Mark Zuckerbergs företag ytterligare lite starkare. Att användarna kan se vad deras vänner lyssnar på i Spotify är ett exempel på detta. Att se vad de läser hos The Guardian eller vilka filmer de tittar på via Netflix är två andra exempel.

Ikväll var det Daniel Eks tur att ta omvärlden till hjälp för att fortsätta bygget av Spotify som en av nätets viktigaste musiktjänster. Samma tänk som hos Facebook, bara mer nischat.

Den första september presenterade Spotify nyheten att utvecklare som bygger appar för Apples prylar kan utnyttja musiken i Spotify. Nyheten ikväll är det omvända: Nu blir det möjligt för andra utvecklare att bygga appar inne i Spotify. På plats från början är bland andra Rolling Stone och The Guardian, som kommer erbjuda musiktips, med Tunewiki kan användarna se låttexten, med Moodagent få musikförslag som passar sinnesstämningen för stunden.

På kort sikt innebär detta att Spotify får den ofta efterfrågade redaktörsfunktionen, men slipper stå för den själva. Att låta recensenter på Rolling Stone och The Guardian guida användarna i det gigantiska musikutbudet är smart.

Vad det betyder på sikt, det återstår att se. Den som vill börja testa direkt ska inom kort kunna ladda ner en testversion av Spotify som innehåller app-funktionen. På allvar sker lanseringen i december.