Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet
Annons Innehåll från NOA Gallery

Världskänd symbol för fred

Konstnären Carl Fredrik Reuterswärd bredvid sin skulptur

Alla har sett den knutna revolvern. Dagligen sprider den budskapet om fred och ickevåld till miljontals människor världen över. Här är berättelsen om en av vår tids mest ikoniska konstverk, skapat av den svenske konstnären Carl Fredrik Reuterswärd ur sorgen efter mordet på John Lennon.

Stöd kampen mot våld – köp skulpturen Non-Violence på NOA Gallery

Det har gått över 40 år sedan John Lennon mördades av ett fan utanför sitt hem i New York. Att en av den moderna tidens allra mest tongivande artister och fredsaktivister tystnade på detta brutala sätt är öppet sår än i dag.

Över hela världen har minnesmärken rests och manifestationer genomförts till Lennons minne, och mot det meningslösa våldet.

Den svenske konstnären Carl Fredrik Reuterswärd (1934–2016) hade lärt känna Lennon i Schweiz under 1960-talet och fick efter den tragiska kvällen frågan av Yoko Ono om att skapa ett konstverk för att hedra John Lennons person och gärning. Resultatet blev en skulptur av en revolver vars pipa slagit knut. Konstverket fick namnet Non-Violence och har tack vare sitt enkla, tydliga och samtidigt mångbottnade budskap blivit en global symbol för fred och ickevåld.

– Den första skulpturen placerades vid minnesmärket Strawberry Fields i Central Park, men flyttades efter att den flera gånger blivit utsatt för stöldförsök. Nu tror jag att den står hemma hos Yoko Ono, berättar Jan Hellman, vän till Carl Fredrik Reuterswärd och medgrundare av stiftelsen Non-Violence Project.

– Men det var först när en bronsversion av den knutna revolvern skänktes till Förenta Nationerna som den fick sitt stora genombrott.

Åkte på utställningsturné

Jan lärde känna Carl Fredrik i samband med att konstverket placerades utanför FN-byggnaden på Manhattan 1988. Året därpå hjälpte han konstnären att arrangera en världsturné med fokus på skulpturen och dess budskap.

– Vi stod på Alexanderplatz den officiella dagen då Berlinmuren revs, på Röda torget under Perestrojkan och vid Venice Beach under oroligheterna där. Det var som en utställning kombinerat med en manifestation för ickevåld som genererade stor uppmärksamhet vart vi än kom.

Det var efter denna turné, när det stod klart för Jan Hellman vilken kraft som fanns i konstverket, som tankarna om att skulpturen borde få en större inverkan på världen infann sig. Så, 1993 startades Non-Violence Project med den knutna revolvern som symbol.

Sedan starten har stiftelsen utbildat över nio miljoner ungdomar och lärare världen över i självkänsla och konflikthantering, mot mobbning och rasism. Allt syftar till att minska våld överlag, något som tyvärr är extra angeläget i dessa tider.

Finansierar utbildningar

Stiftelsen har nyligen startat upp verksamhet i Indien, där man utbildat så kallade ”master trainers” som i sin tur utbildar lärare och i förlängningen skolelever.

– Men det är stora ekonomiska utmaningar. De flesta skolor har inga pengar, så vi försöker bekosta det så gott det går. Vi genomför insamlingar och får donationer från företag som vi samarbetar med. Men så har vi också skulpturen som genom försäljning genererar pengar som kan finansiera utbildningarna.

Organisationen har utnämnt ett flertal kulturambassadörer som fått tolka Non-Violence och skapa egna utföranden av konstverket. Bland dessa finns artister som Paul McCartney och Håkan Hellström, idrottspersonligheterna Henrik och Joel Lundqvist och Mohammed Ali, samt konstnärerna Yoko Ono och Ernst Billgren.

Stöd kampen mot våld – köp skulpturen Non-Violence på NOA Gallery

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NOA Gallery och ej en artikel av Dagens Nyheter.