Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-19 19:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/dan-lucas-finanskrisen-slog-hardare-mot-borsen-an-nya-corona-viruset/

EKONOMI

Dan Lucas: Finanskrisen slog hårdare mot börsen än nya corona-viruset

Foto: Johannes Eisele/AFP

Världens börser hade ännu en tung dag med fallande kurser. Stockholmsbörsen hade vid 16-tiden fallit med 3,7 procent, liksom London och Frankfurtbörserna.

DN:s Dan Lucas svarar på några frågor om vad som spararna har att vänta sig.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

1. Hur allvarligt är det här jämfört med tidigare fall som, finanskrisen och IT-kraschen?

– Än så länge är aktiefallen orsakade av det nya coronaviruset en mild västanfläkt jämfört med rasen som dessa kriser orsakade. Sedan den 19 februari, när Stockholmsbörsens ledande index, OMXSPI, stod på årsbästa, har indexet fallit fram till och med torsdagens stängning med 11,4 procent.

– Jämför till exempel med finanskrisen 2007-09. Från en toppnivå sommaren 2007 till efter Lehman Banks krasch på hösten 2008 mer än halverades OMXSPI.

– Och än värre var det efter IT-kraschen när indexet föll med nära 70 procent mellan toppen i mars 2000 och botten hösten 2002.

– Skillnaden förstås är att finanskrisen och IT-kraschen utspelade sig under längre tid än vad coronakrisen hittills har gjort. Om spridningen av det nya viruset fortsätter och ökar så kan effekterna bli väl så kraftiga som dessa tidigare aktieras på världens börser. Men dit är det förstås lång väg att gå.

2. Hur länge kommer den här oron att pågå?

– Det är omöjligt att svara på, eftersom vi ännu inte vet hur omfattande utbrottet kommer att vara – och hur länge.

– Aktiekurserna kommer att svänga kraftigt upp och ned när aktiemarknadens aktörer letar efter både goda och dåliga tecken. Dessa svängningar är typiska för den här typen av turbulens. Osäkerheten gör att det är extra svårt att sätta pris på aktier.

3. Hur påverkar det mina fonder, privat och i pensionssparande?

– Självklart kommer allt sparande i aktier, direkt eller indirekt, att påverkas negativt. Det har redan skett.

– Men när väl krisen är över kan aktiekurserna mycket väl rusa upp till de gamla nivåerna igen. För en småsparare som inte följer börsen dagligen – och inte har goda kunskaper om aktier – är det tyvärr bara att avvakta och hoppas att turbulensen snart lägger sig.