Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-20 03:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/efter-pengaregnet-bankerna-star-redo-att-dra-sitt-lass/

EKONOMI

Efter pengaregnet – bankerna står redo att dra sitt lass

SEB uppskattar myndigheternas tidiga insatser.
Foto: Janerik Henriksson/TT

Riksbanken lånar ut 500 miljarder kronor och Finansinspektionen sänker den kontracykliska kapitalbufferten. Nu säger sig bankerna stå redo att axla sitt samhällsansvar.

– Vi ska ta det ansvaret, säger Frank Hojem, kommunikationschef på SEB.

Fredagsförmiddagen fylldes av åtgärder från myndigheter till bankerna. Först meddelade Finansinspektionen att man sänker den kontracykliska kapitalbufferten till noll. Genom att sänka kapitalkravet får bankerna loss mer pengar att låna ut till företag som hamnat i tillfällig kris. Strax därefter aviserade Riksbanken att man lånar ut 500 miljarder kronor till banksystemet. Syftet är att företag ska kunna klara sig undan krisen. Det var två välkomna besked för bankerna.

– Totalt tillförde Riksbanken banksystemet ungefär 300 miljarder kronor under finanskrisen. Nu tillför man redan 500 miljarder kronor. Det är en väldigt stark signal och helt i linje med vad bankerna bett om, säger Frank Hojem.

SEB ökade sin kreditexponering med 45 procent 2008 i samband med finanskrisen. Frank Hojem utsluter inte att det kan komma att röra sig om liknande siffror nu. Banken har hittills inte ändrat i lånevillkoren i samband med virusutbrottet, men man utvärderar situationen och säger sig ha ”massa verktyg i verktygslådan”. De senaste veckorna har man haft nära kontakt med flera stora bolag.

– Läget just nu verkar vara ganska lugnt, men bolagen förbereder sig för att hantera det här om det blir en utdragen process. På plussidan har vi en stark konjunktur och många går in i situationen med en väldig styrka på grund av en god likviditetssituation.

Nordea gick på fredagen ut med att man erbjuder amorteringsfria perioder för bolånekunder och små och medelstora företagskunder till följd av coronautbrottet. Det rör sig om en period på upp till sex månader.

– Vi är en motståndskraftig bank med stark balansräkning och med erfarenhet av att hantera olika marknadslägen, och kommer att stötta våra kunder även genom denna tid på bästa möjliga sätt inom vårt ramverk för riskhantering, säger Afroditi Kellberg, kommunikationschef på Nordea.

I Handelsbanken är det de lokala kontoren som fattar beslut om kundernas villkor.

– Men våra medarbetare på kontoren har personliga och långsiktiga relationer med sina kunder och utgångspunkten är alltid kundens långsiktiga behov, exempelvis att ge tillfällig lättnad till en bolånekund när det finns särskilda skäl som det kan komma att göra nu, säger Mats Olsson, tillförordnad presschef på Handelsbanken.

Unni Jerndal, presschef på Swedbank, säger att banken står redo att hjälpa sina kunder med till exempel likviditet och likviditetsbefrämjande åtgärder.

– När vi hade torka i Sverige då hjälpte vi lantbrukarna. I samband med skogsbränderna hjälpte vi skogsägarna. Vi har samma förhållningssätt nu, säger hon.

Hur viktigt är det att myndigheter agerar i såna här situationer?

– I en turbulent situation är finansiell stabilitet helt centralt, och där är myndigheternas bidrag mycket viktigt.

Läs mer: Magdalena Andersson sätter press på bankerna

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Janerik Henriksson/TT