Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-24 03:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/fler-oppet-arbetslosa-7/

EKONOMI

Arbetsförmedlingen: Snabbare ökning av varsel än under finanskrisen

Videon är 2 min 13 sek lång. Hittills under mars har 18.367 personer varslats och varseltakten är högre än under finanskrisen. "Men det här är en hälsokris så vi vet inte hur länge den varar", säger Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Coronakrisen sätter svensk arbetsmarknad under hård press. Hittills under mars har 18.367 personer varslats, enligt Arbetsförmedlingen. Varseltakten är högre än under finanskrisen. Finansminister Magdalena Andersson lade inte fram något nytt krispaket på måndagen men lovade att ”en ny extra tilläggsbudget kommer”.

Under en pressträff presenterade Arbetsförmedlingen den senaste varselstatistiken i spåren av coronavirusets utbrott. Det är dystra siffror som talar ett tydligt språk.

Bara under förra veckan, den 16-22 mars, registrerades nästan 14.000 personer som varslade om uppsägning.

Hittills under mars månad är antalet drygt 18.000, men då har inte alla ärenden hunnit registreras ännu. Arbetsförmedlingen gör bedömningen att det handlar om fler än 20.000 fall.

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén.
Foto: Josefine Stenersen

Siffran kan ses i ljuset av att under mars förra året var antalet 3.292.

Takten är därmed högre än under finanskrisen 2008. Dessutom sker ökningen precis efter det att Arbetsförmedlingen fått skära ned sin verksamhet rejält.

– Det är en annan sorts kris nu. Det är en hälsokris och vi vet inte heller hur länge det här varar, säger Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör.

Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör.
Foto: Josefine Stenersen

Arbetsförmedlingen ser stora spridningseffekter på arbetsmarknaden, såväl geografiskt som över olika näringsgrenar. Bland de hårdast drabbade märks dock restaurang- och hotellnäringen. Nyligen meddelade exempelvis hotellkedjan Scandic att man varslar 2.000 medarbetare i Sverige, vilket är ungefär hälften av alla anställda. Många restauranger har beskrivit en situation med radikala intäktstapp.

Däremot ser Arbetsförmedlingen ingen större effekt på bygg- och industrisektorn.

Flest berörda personer återfinns i Stockholms län (56 procent) och därefter Västra Götaland (19 procent). Arbetsförmedlingen poängterar att alla som varslas inte drabbas av arbetslöshet men att man måste omfördela resurserna för att stötta de som nu riskerar att bli arbetslösa.

Finansminister Magdalena Andersson kommenterade varselsiffrorna under en egen pressträff på måndagen:

– Hur stor del av varslen som leder till uppsägningar påverkas av hur länge skeendet pågår. Men redan nu drabbas folk med tillfälliga anställningar och egenföretagare.

Andersson lyfte fram de åtgärder regeringen redan presenterat för att lindra krisens effekter: omfattande lån och garantier, slopat karensavdrag, minskade kostnader för arbetsgivare när staten tar över sjukkostnaderna.

– Men även stöd för korttidspermitteringar, så att lönekostnaden kan halveras. Upp till 1,7 miljoner anställda kan omfattas av korttidspermitteringar. Det är ett styrkebesked för den svenska modellen, sade Magdalena Andersson.

Regeringen tittar på ytterligare krisåtgärder utöver de två extra tilläggsbudgetar som lagts fram.

– Jag lägger inte fram något nytt krispaket i dag, men jag kan säga att en ny extra tilläggsbudget kommer.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 2
Foto: Josefine Stenersen
Bild 2 av 2
Foto: Josefine Stenersen