Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 14:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/hit-gar-ingvar-kamprads-arv/

EKONOMI

Hit går Ingvar Kamprads arv

Ikeas grundare Ingvar Kamprad.
Foto: Fabrice Coffini/AFP

Ikea-grundaren Ingvar Kamprad testamenterade sina tillgångar till en stiftelse som ska främja utbildning och forskning kring entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social utveckling. Det framgår av handlingar som väntas bli offentliga inom kort. Pengarna ska enligt testamentet gå till satsningar i Norrland.

Ingvar Kamprads kärlek till den småländska hembygden är välkänd. Mindre känt är att han på senare år också odlade ett allt starkare intresse för den norrländska landsbygden, som nu får del av arvet efter Ikea-grundaren.

Den halva av Kamprads förmögenhet som inte tillfaller de fyra barnen ska nämligen gå till olika satsningar i Norrland. Enligt testamentet, som blir offentligt de närmaste dagarna, är avsikten att utveckla näringsverksamheten i området.

Läs mer: Jubel i Norrland: ”Det är fantastiskt”

– Ingvar Kamprad har alltid varit intresserad av Norrland och ofta varit där. Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta, förklarar Per Heggenes, chef för Ikea Foundation och tidigare talesperson för familjen Kamprad.

En person som spelat en nyckelroll i att skapa de norrländska förbindelserna är landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. När han var kommunalråd i Haparanda lyckades Bucht övertyga Ingvar Kamprad att öppna ett varuhus i kommunen, trots att flera personer i Ikea-ledningen lär ha betraktat det som ett hopplöst projekt.

Men Ingvar Kamprad hade bestämt sig och varuhuset blev verklighet bara några år senare. Samtidigt grundlades en nära vänskap mellan Sven-Erik Bucht och Ingvar Kamprad.

– Hans hjärta brann för den svenska landsbygden men också här för den lilla människan. Han hade många tankar på att utveckla svensk äldreomsorg och var noga med att det måste finnas någon som håller de äldre i handen, berättade Sven-Erik Bucht i en intervju med SVT efter Ingvar Kamprads bortgång.

Ingvar Kamprad och Sven-Erik Bucht i samband med Ikeas invigning i Haparanda 2006.
Foto: Thord Nilsson/TT

Engagemanget för landsbygden var också en av utgångspunkterna när Familjen Kamprads stiftelse grundades 2011 genom en donation på 950 miljoner kronor från familjen Kamprad och Inter Ikea, som äger rättigheterna till Ikeas varumärke. Sedan dess har olika delar av Ikea-sfären fyllt på med ytterligare medel så att tillgångarna i stiftelsen i dag är uppe i 4,7 miljarder kronor.

Läs mer: Ingvar Kamprad har avlidit – blev 91 år

Enligt stadgarna ska stiftelsen ”i första hand stödja, stimulera och belöna forskning och utbildning som bedrivs eller tillgodoser intressen i Småland och som utövas inom ramen för Linnéuniversitetet.” Som exempel på ändamål nämns förbättrad livskvalitet för äldre, entreprenörskap som främjar en levande landsbygd, bättre miljö samt utbildning och forskning inom arkitektur, inredning och design respektive medicin.

Genom arvet efter Ingvar Kamprad blir det alltså nu även ett tillskott till stiftelsen med fokus på Norrland.

– Den inriktning som Ingvar anger i testamentet, utveckling av företagsverksamhet i Norrland, ligger väl inom ramen för stiftelsens övergripande mål. Arvet ger oss ännu bättre möjligheter att fortsätta utveckla stiftelsen och göra nytta, kommenterar Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse.

Ingvar Kamprad hälsar på personalen i sitt nordligaste varuhus hösten 2006.
Foto: Örjan Björkdahl

Den stora frågan nu är bara hur mycket pengar det i slutändan kommer att handla om.

Det korta svaret är att det inte rör sig om några mångmiljardbelopp. Det lite längre svaret mynnar ut i att det sannolikt ”bara” kommer att handla om några hundra miljoner. Förklaringen är att Ikeas värdering inte ger någon utdelning i arvsskiftet.

Ingvar Kamprads förmögenhet har länge varit ett populärt ämne för spekulationer, inte minst tack vare den ägandestruktur med olika stiftelser som byggts upp och anses ha försvårat insynen.

Själv hävdade Ikea-grundaren sedan många år att han inte längre ägde Ikea, efter att på 80-talet ha gett bort hela koncernen till två ägarstiftelser.

Läs mer: Han skickade folkhemmet på export i platta paket

Det hindrade inte att internationella medier fortsatte ranka honom som en av världens rikaste personer. Ekonominyhetstjänsten Bloombergs utsåg till exempel Ingvar Kamprad till fjärde rikast i världen 2013 med en uppskattad förmögenhet på 51,7 miljarder dollar, motsvarande över 400 miljarder svenska kronor med dagens växelkurs.

Samma år kunde dock Sydsvenskan avslöja att Ingvar Kamprad inte ens var god för en miljard – utan ”bara” hade tillgångar värda cirka 750 miljoner kronor, inklusive en Volvo 240 av årsmodell-93 som värderades till 15.000 kronor.

Siffran byggde på bouppteckningen efter hustrun Margareta Kamprad. I bouppteckningen listades även Ingvar Kamprads förmögenhet, som därmed för första gången någonsin blev offentlig.

Större delen av förmögenheten på 750 miljoner kronor bestod av värdepapper och banktillgångar, som till stora delar uppges ha varit fortsatt placerade sedan dess.

Efter decennier i utlandet flyttade Ingvar Kamprad 2013 hem till gården i Älmhult.
Foto: Christer Wahlgren/KVP/TT

Exakt hur stor förmögenheten var vid Kamprads bortgång får bouppteckningen så småningom utvisa, men enligt Per Heggenes har inga stora förändringar skett i ägandet sedan 2013 utan det handlar främst om värdeförändringar på det placerade kapitalet.

Även med en försiktig placeringsstrategi och måttlig värdeökning skulle det alltså kunna handla om ett antal hundra miljoner kronor som går till näringslivsutveckling i Norrland – men inga mångmiljardbelopp.

Den andra halvan av förmögenheten tillfaller enligt testamentet – som Ingvar Kamprad skrivit för hand på Bölsö gård i oktober 2014 – sönerna Peter, Jonas och Mathias Kamprad samt adoptivdottern Annika Kihlblom genom deras respektive laglotter.

Om.DN Global utveckling

Denna artikel publiceras på DN Global utveckling, en temasajt om FN:s nya hållbara utvecklingsmål som syftar till att skynda på den den globala utvecklingen i världen. Fler artiklar från DN Global utveckling hittar du här. Du kan också läsa mer om satsningen här. Redaktionen för DN Global utveckling nås på globalutveckling@dn.se om du vill skicka nyhetstips eller inbjudningar till seminarier.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 4
Foto: Fabrice Coffini/AFP
Bild 2 av 4
Foto: Thord Nilsson/TT
Bild 3 av 4
Foto: Örjan Björkdahl
Bild 4 av 4
Foto: Christer Wahlgren/KVP/TT