Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-25 15:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/sverige-i-topp-pa-hallbara-investeringar/

EKONOMI

Sverige i topp på hållbara investeringar

Sverige hamnar högt på listan när det kommer till kapitalförvaltare som investerar klimatsmart, enligt organisationen Asset Owners Disclosure Project. På bilden syns kolkraftverk i Tyskland. Arkivbild.
Foto: Martin Meissner/TT/AP

Sverige är i toppen av ledarligan bland länder med kapitalägare och kapitalförvaltare som har ett hållbarhetstänk i sina investerarportföljer. Det visar det årliga Global Climate 500 Index som den icke vinstdrivande organisationen Asset Owners Disclosure Project, AODP, gör.

40 procent av de svenska kapitalförvaltarna och kapitalägarna är med i ledarkategorin i det globala indexet, vilket gör att Sverige toppar listan. Ledarkategorin utgörs av kapitalförvaltare och kapitalägare som får betyget A eller högre på indexets skala som mäter från AAA (bäst) till D och X (sämst).

Fjärde AP-fonden får betyget AAA och hamnar på plats åtta. Sjunde AP-fonden ligger kvar på sextonde plats och har också betyget AAA. Andra AP-fonden sjunker till plats 25 och får betyget AA, medan Tredje AP-fonden får betyget AA och hamnar på plats 27.

AODP granskar finansiella risker som följer av klimatförändringar och det är femte året i rad som indexet tas fram. Den ickevinstdrivande organisationen, som har sitt säte i London, mäter hur världens 500 största kapitalförvaltare hanterar risk, engagemang för klimatet och klimatpåverkan i sina investeringsportföljer.

Johan Florén, chef för kommunikation och ägarstyrning på Sjunde AP-fonden, menar att pensionfondens aktiva ägarskap är viktig del av framgången.

– Vi röstar på samtliga bolag som vi äger och nu har vi börjat lägga egna aktieägarmotioner. Utöver det har vi till exempel riktade engagemangsinsatser mot kraftbolag som har en väldigt speciell roll i klimatomställningen eftersom de både har fossila delar och förnyelsebara delar. Vi gör nischade insatser mot ett tjugotal av de bolagen vi är ägare i, säger Johan Florén.

Han lyfter fram att Global Climate 500 Index är ett bra verktyg för att göra internationella jämförelser av hur kapitalförvaltare och kapitalägare hanterar risker relaterade till kliamtförändringar.

– Detta är en av de bättre jämförelserna eftersom de går väldigt systematiskt till väga. Processen och amterialet är väldigt ingående, andra rankingar är mer lättvindiga och inte lika ambitiösa i sin omfattning eller systematik, säger Johan Florén.

Trycket från allmänheten, kunderna och media kan spela in i att flera handelsplattformar för aktie- eller fondhandel nu ställer högre krav på vilka bolag som kan investeras i, menar Stefan Hilton, chef för Allianz Global Investors distributionskanal i Sverige.

– Den allmänna intresset för den här typen av hållbarhetsfrågor är större än vad det var för tio år sedan. Vår kunder har många frågor och vill veta hur vi gör för att få fram information om bolagen vi investerar i, säger han.

Den tyska fondförvaltaren Allianz Global Investor är kapitalförvaltningsdelen av Allianz är en av världens största försäkingskoncerner. Det får betyget BB i indexet och hamnar på plats sex bland de största kapitalförvaltarna.

– En anledning till att Allianz hamnar högt på listan är att vi jobbar internt med de här frågorna för att integrera dem i vår investeringsprocess. När vi går ut till bolagen och frågar deras direktioner om riskerna med att investera i bolagen som inte har en hållbar profil så innebär det en enorm ryktesrelaterad risk för dem, säger Stefan Hilton.

– Där tror jag att vi kommit längre än andra och kan uppmana fler att integrera frågorna i investeringsprocessen, säger han.

I och med att Parisavtalet trädde i kraft förra året har klimatrisker hamnat högre på investerarnas agenda. Dessutom har världens första lag som tvingar investerare att informera om klimatrisker vunnit kraft i Frankrike, som kan få fler länder att följa efter med liknande lagstiftning.

I botten av indexlistan återfinns Hong Kong Monetary Authority från Kina och Qatar Investment Authority från Qatar som båda får betyget X av AODP.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Martin Meissner/TT/AP