Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-25 11:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/global-utveckling/sverige-satsar-pa-unga-fredsbyggare/

EKONOMI

Sverige satsar på unga fredsbyggare

Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete, lyssnar på ungdomar från Fryshusets många verksamheter för att motverka extremism och konflikt. Hon har nu gett Folke Bernadotteakademin i uppdrag att utredda hur Sverige ska leva upp till FN:s resolution 2250 kring hur unga ska bli mer delaktiga i arbetet med fred och försoning i konfliktområden. Fryshuset har redan börjat jobba med resolutionen.
Foto: Magnus Fröderberg

Ungdomar drabbas ofta extra hårt av krig och extremism. Därför måste de också släppas in i arbetet med att skapa fred i konfliktområden, har FN konstaterat.

På Fryshuset i Stockholm pågår redan arbetet med att fånga upp ungas kunskaper och engagemang i frågorna, som i förlängningen även handlar om att få jobb och egen bostad.

Nu börjar även politiken att vakna. DN Global utveckling var med när Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingsarbete, besökte Fryshuset för att se hur Sverige ska bli bättre på att låta unga vara med i fredsarbetet.

Det har gått drygt ett år sedan FN:s generalförsamling i december 2015 antog resolution 2250 om att ge unga möjlighet att vara aktiva och delaktiga i arbetet med fred och försoning i konfliktområden.

På Fryshuset jobbar Anna Lekvall med frågorna som ansvarig för Fryshusets nystartade projekt Pluralism och Dialoginstitutet.

Hon ser resolutionen som ett verktyg för att ta till vara ungdomars kunskap och engagemang för att lösa konflikter mellan olika grupper i samhället.

– Det finns mycket vilja, energi och kraft i att hitta gemensamma lösningar och motverka polarisering. Detta är väldigt tydligt i till exempel vårt interreligiösa dialogarbete där unga från olika religionstraditioner samverkar för att visa hur vi kan leva tillsammans, säger Anna Lekvall.

Anna Lekvall leder Fryshusets projekt Pluralism och Dialoginstitutet som använder FN:s resolution 2250 i sitt arbete för att motverka konflikter och extremism mellan ungdomar.
Foto: Magnus Fröderberg

Anna Lekvall leder Fryshusets projekt Pluralism och Dialoginstitutet som använder FN:s resolution 2250 i sitt arbete för att motverka konflikter och extremism mellan ungdomar. Foto: Magnus Fröderberg

Pluralism och Dialoginstitutet skapades för att möta en ökande polarisering och konfrontation mellan olika etniska, religiösa eller sociala grupper i Sverige.

Anna Lekvall menar att orsakerna till polariseringen ofta beror på enkla saker som att människor känner att de inte är en del av det övriga samhället, är rädda och oförstående inför kulturer och religioner de inte förstår sig på eller helt enkelt inte vet någonting om.

– Och det är framför allt unga människor som påverkas eller dras in i våldsbejakande extremistmiljöer. De är de som är experterna och deras kunskap behövs för att identifiera rätt insatser och att det förebyggande arbetet ska få effekt, säger Anna Lekvall.

Vi besöker också skolor där vi låter ungdomar med olika religioner få dela med sig av sina livshistorier för att visa att vi i grunden inte är så olika.

Efter att ministern för internationellt utvecklingssamarbete Isabella Lövin visats runt i Fryshusets lokaler bland basketspelande och skejtande ungdomar får hon möta några av de ungdomar som Anna Lekvall talar om.

Iman Djelloul arbetar med Fryshusets projekt Tillsammans för Sverige. Hon berättar hur de inom projektet skapar mötesplatser där ungdomar kan träffas och ställa frågor som obesvarade kan ligga till grund för hat och motsättningar.

– Ett exempel är vårt arbete med interreligiös dialog där ungdomar med olika religiös bakgrund eller som bara är nyfikna på religion kan träffas och ställa frågor till varandra och till oss. Vi besöker också skolor där vi låter ungdomar med olika religioner få dela med sig av sina livshistorier för att visa att vi i grunden inte är så olika. Vi är alla människor, säger Iman Djelloul.

Inom Fryshusets projekt Tillsammans för Sverige försöker Iman Djelloul öka förståelsen för olika religioner för att på så sätt minska motsättningar och fördomar.
Foto: Magnus Fröderberg

Inom Fryshusets projekt Tillsammans för Sverige försöker Iman Djelloul öka förståelsen för olika religioner för att på så sätt minska motsättningar och fördomar. Foto: Magnus Fröderberg.

Iman Djelloul knyter också känslan av utanförskap eller att bli diskriminerad på grund av hur man ser ut, vilken Gud man ber till eller hur man klär sig till frågor om arbete och bostad. Hon menar att många unga idag inte får jobb eller nekas bostad för att arbetsgivare och bostadsägare saknar kunskap och har fördomar.

I samband med besöket på Fryshuset passar Isabella Lövin på att presentera regeringens satsning på resolution 2250. I första steget handlar det om att utreda hur Sverige bäst kan leva upp till FN-beslutet att inkludera unga i arbetet med fred och försoning i världen.

Ska vi uppnå hållbarhet i Sverige måste vi jobba med hållbarhet för hela planeten och alla människor.

Utredningen ska göras av Folke Bernadotteakademin och deras generaldirektör Sven-Eric Söder var också med under besöket på Fryshuset.

Platsen för lanseringen har valts med tanke på att Fryshuset redan ligger långt fram, men också för att de redan idag bedriver internationella utbyten och att delar av verksamheten påminner om projekt i Sveriges biståndsländer.

– Som någon sa här så är ingenting idag inte globalt. Ska vi uppnå hållbarhet i Sverige måste vi jobba med hållbarhet för hela planeten och alla människor. Även vi i Sverige måste utveckla våra metoder och använda oss av andras erfarenheter och kunskapsutbyten, säger Isabella Lövin.

Arbetet med att utreda hur Sverige ska genomföra resolution 2250 har redan inletts av Folke Bernadotteakademin (FBA). En rapport ska presenteras för regeringen 29 september i år.

Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingsarbete, med Sven-Eric Söder från Folke Bernadotteakademien, på Fryshuset i Stockholm.
Foto: Magnus Fröderberg

Sven-Eric Söder från Folke Bernadotteakademien var med under ministerns besök på Fryshuset. Foto: Magnus Fröderberg.

Sven-Eric Söder tror inte att det är sista gången FBA besöker Fryshuset inom ramen för detta arbete. Utredningen ska samla erfarenheter och röster från ungdomsorganisationer i hela Sverige. Det kommer även att genomföras flera workshops.

– Vi har länge jobbat med det kvinnliga perspektivet i arbetet med fred och säkerhet, genom FN:s resolution 1325. Därför är det helt naturligt för oss att också jobba med 2250. Vi ska göra vårt bästa för att leverera ett bra förslag. Och vi startar ju inte från scratch. Vi har genom Fredsmiljonen de senaste två åren stött 27 projekt som riktar sig till ungdomar eller organisationer som arbetar med ungdomar, bland annat projekt här på Fryshuset, säger Sven-Eric Söder.

Anna Lekvall välkomnar regeringens satsning och FBA:s utredning. Hon hoppas framöver även kunna skapa ett internationellt nätverk av unga fredsbyggare.

Om.DN Global utveckling

Denna artikel publiceras på DN Global utveckling, en temasajt om FN:s nya globala utvecklingsmål som syftar till att skapa en hållbar utveckling på jorden. Fler artiklar från DN Global utveckling hittar du på här. Du kan också läsa mer om satsningen här. Redaktionen för DN Global utveckling nås på globalutveckling@dn.se om du vill skicka nyhetstips eller inbjudningar till seminarier.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 4
Foto: Magnus Fröderberg
Bild 2 av 4
Foto: Magnus Fröderberg
Bild 3 av 4
Foto: Magnus Fröderberg
Bild 4 av 4
Foto: Magnus Fröderberg