Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 11:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/magdalena-andersson-osakerheten-kring-nya-coronaviruset-har-okat/

SVENSK POLITIK

Magdalena Andersson: Osäkerheten kring nya coronaviruset har ökat

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Foto: Mickan Palmqvist

Regeringen är beredd att sätta in ytterligare åtgärder för att bromsa de ekonomiska effekterna av det nya coronaviruset.

– Osäkerheten som är kopplad till corona har ökat, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Så sent som i förra veckan skrev regeringen ned tillväxtprognosen på grund av spridningen av det nya coronaviruset. BNP väntas bli 0,3 procentenheter lägre än i finansdepartementets tidigare bedömningar.

Sedan dess har spridningen av viruset fortsatt, såväl i Sverige som i andra länder. Dessutom har världens börser fallit på bred front efter prisraset på oljemarknaden.

Enligt finansminister Magdalena Andersson påverkas inte bedömningen av tillväxten av de senaste dagarnas utveckling.

– Den bedömningen gjordes inte utifrån att läget skulle vara status quo. Den är fortfarande aktuell, även om osäkerheten har ökat sedan dess. Men bedömningen har inte spolats bort av det som hänt under helgen, säger Magdalena Andersson.

I förra veckan beslutade regeringen att införa ett nytt system för korttidsarbete, som ska skydda anställda från att sägas upp vid tillfälliga ekonomiska nedgångar. Systemet ska införas senast den 1 augusti.

– Vi jobbar hårt med att försöka tidigarelägga införandedatumet, säger Magdalena Andersson.

Därutöver har anslagskrediterna till Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten utökats för att täcka ökade kostnader i samband med arbetet mot smittspridning. Enligt Magdalena Andersson är regeringen beredd att sätta in ytterligare resurser om det behövs.

– Vi följer utvecklingen noga och tittar på åtgärder som kan ha direkt koppling till coronaviruset. Men om det här skulle ha en större generell inverkan på ekonomin så tittar vi också på allmänna stimulansåtgärder.

– Om vi skulle komma i ett läge där det behövs mer allmänna stimulansåtgärder så vet vi att det är offentlig konsumtion som är mest effektivt. Då handlar det om mer pengar till kommuner och regioner och arbetsmarknadspolitiska insatser.

Regeringen och samarbetspartierna har redan flaggat för fem miljarder extra till kommuner och regioner i vårbudgeten. Finansministern vill inte säga om det kan komma ännu mer pengar.

– Vi följer utvecklingen hela tiden och är redo att vidta de åtgärder som situationen kräver. Då är det bra att vi har sparat i ladorna och har de resurser som krävs, säger Magdalena Andersson.

Hon framhåller att historiskt har större sjukdomsutbrott inte lett till några stora långvariga effekter på ekonomin.

– Men det handlar naturligtvis om hur coronaviruset kommer att spridas och hur mycket karantänsåtgärder som det kommer att leda till. Det som är viktigt är att vi har sparat i ladorna just för att vi ska kunna rusta oss för den typ av osäkerhet som råder just nu. Det ska inte vara brist på pengar som förhindrar att vi vidtar nödvändiga åtgärder.

Läs mer:

Kraftigt ras på New York-börsen

Dan Lucas: Smäll efter smäll för världsekonomin

Bensinpriset sjönk direkt – flera förändringar att vänta

Saudiarabiens starke man spelar högt

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Mickan Palmqvist