Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-02 00:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/manga-vill-avboka-utlandsresan-efter-coronautbrottet-det-har-galler/

EKONOMI

Många vill avboka utlandsresan efter coronautbrottet – det här gäller

Frågorna till Konsumentverket är många med anledning av nya coronaviruset.
Foto: Billy Calzada/AP

Oron för det nya coronaviruset har fått många svenskar att vilja av- eller omboka sina utlandsresor. Här får du svar på vilka regler och ersättningar som gäller.

För dem som har hamnat i karantän på grund av smittan i ett annat land kan det bli dyrt.

Såväl Konsumenternas Försäkringsbyrå som Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå Konsument vittnar om ett ökande antal samtal från oroliga svenskar som ska ut och resa till andra länder.

– Vi får många frågor och det är framför allt om avbokningar på grund av coronaviruset, säger Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Vad finns det för reseskydd?

– De allra flesta har en hemförsäkring och där har man ett bra reseskydd. Det som kan bli väldigt dyrt är sjukvård och om man behöver transport hem. Det ingår vissa andra saker i hemförsäkring också men det viktigaste är att känna till att det finns möjlighet till ersättning för sjukvårdskostnader och hemfärd.

– Sedan kan man betala sin resa med sitt bankkort och då får man ett avbeställningsskydd och en förseningsersättning, säger Anna-Karin Baltzari Danfors.

Vad gäller för avbokningar?

– Om du har köpt en paketresa kan det finnas möjlighet att avboka kostnadsfritt men då krävs det kanske att UD avråder från resor eller att man har ett läkarintyg. Då skyddas man av paketreselagen. Men det prövas alltid från fall till fall, säger Johanna Persson, vägledare på Hallå Konsument.

– Om man bara har bokat en flygbiljett är det flygbolagets villkor som gäller eller om man har en reseförsäkring.

Avbokningar enbart på grund av oro för coronaviruset finns inga åtaganden för i varken hemförsäkringens reseskydd eller kortförsäkringarna.

Kan man få ersättning om man mellanlandar i Kina och vill av- eller omboka för att välja annan rutt?

– Det beror på flygbolagets villkor. Man ska kunna få tillbaka pengar för flygskatten men inte för själva biljetten, men det är ju långt ifrån hela summan, säger Johanna Persson.

I hemförsäkringen finns däremot ofta ett katastrofskydd som ger skydd om man befinner sig i ett område som UD avråder att resa till.

– Katastrofskyddet innebär att man får ersättning att ta sig till en säkrare plats om man befinner sig i ett smittodrabbat område eller vill ta sig hem till Sverige. Då kan man få den resan betald, ofta upp till 10.000 kronor, av sitt försäkringsbolag, säger Anna-Karin Baltzari Danfors.

Om man har haft oturen att drabbas av nya coronaviruset på utlandsresan gäller samma sak som vid alla andra sjukdomar i din reseförsäkring.

Det allmänna rådet från experterna inför utlandsresan är att skaffa en reseförsäkring, läsa villkoren för resan hos arrangören, flygbolaget eller hotellet innan man bokar och om man är osäker - kontakta Hallå Konsument.

– Man kan höra av sig till oss för att få vägledning och om man hamnar i en tvist om ersättning kan man även vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, säger Johanna Persson.

På ett flertal företag har man infört två veckors karantän i hemmet för medarbetare som varit på privat resa till länder som omfattas av utrikesdepartementets avrådan för nya coronaviruset, och vissa andra länder som Italien.

Får man kompensation förlorad arbetsinkomst?

– Inkomstförlust finns inte med i hem- eller reseförsäkringarna, säger Anna-Karin Baltzari Danfors.

Där det är möjligt för anställda att arbeta hemifrån betalas lön ut som vanligt och i vissa fall kan man få smittbärarpenning från Försäkringskassan, om man har ett läkarintyg. Vid oklarheter bör man kontakta arbetsgivaren eller facket som man är ansluten till.

Medarbetare har ett eget ansvar utifrån smittskyddslagen att förebygga smittspridning. Regeringen har klassat covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom.

Läs också:

Nytt fall av coronavirus i Sverige – man i 30-årsåldern vårdas på Sahlgrenska

Det här vet vi om det nya coronaviruset

Amina Manzoor: Vi måste våga lita på våra expertmyndigheter

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Billy Calzada/AP