Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-08 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ny-small-for-goteborgs-uteliv-anrika-valand-i-rekonstruktion/

EKONOMI

Ny smäll för Göteborgs uteliv – anrika Valand i rekonstruktion

Flera krogar, restauranger och barer drabbas hårt av coronakrisen.
Foto: Hampus Andersson

Restaurangen och nattklubben i Valandhuset i Göteborg har ansökt om rekonstruktion, rapporterar GT. Krogkoncernen Avenyfamiljen har nu börjat stänga ner restauranger och Pusterviks vd konstaterar i ett uppmärksammat Facebookinlägg att pengarna bara räcker till slutet av maj.

Coronakrisen fortsätter att slå hårt mot Göteborgs uteliv. Under tisdagen rapporterade tidningen GT om att Anders Marklund som driver festvåningen och restaurang Lilla London i Valandhuset lämnat in en ansökan om rekonstruktion.

– Orsaken till den uppkomna situationen är den situation som uppstått i spåret av det nya coronaviruset. På mycket kort tid har omsättningen minskat mycket snabbt. Antal gäster har minskat och alla konferenser, större bokningar, konserter, mässor och företagsaktiviteter, har avbokats eller fått ställas in, skriver bolaget i ansökan, enligt GT.

Vid en presskonferens under tisdagen meddelade socialminister Lena Hallengren att restauranger, kaféer, nattklubbar och barer enbart ska tillåta bordsservering. Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson förtydligade att hämtmat och bufféer kommer att tillåtas.

– Det är mest den här trängseln när man står och köar och så vidare. Dans innebär ju ett stående på det viset. Tolkningen får utvecklas, men den här verksamheten har vi nog väntat oss ska ebba ut, åtminstone tillfälligt, sade Johan Carlson.

DN har tidigare rapporterat om hur coronakrisen påverkar besöksnäringen i Göteborg. Krogkoncernen Avenyfamiljen som sagt upp samtliga anställda skickade nyligen ut ett mejl till personalen med information om att bolaget börjat stänga ner sina restauranger.

”Vi är därigenom väl förberedda för fortsatt vikande omsättning och kommande regleringar från myndigheter. Vi har säkerställt likviditet för 6 månaders fullskaligt stillestånd vilket är det värsta scenario som vi arbetar efter. Plan for the worst, hope for the best!”, skriver koncernens grundare Jonas Järvmarker i mejlet.

I slutet av förra veckan skrev Pusterviks vd Daniel Levin ett uppmärksammat inlägg på Facebook där han beskrev det ansträngda ekonomiska läget för klubben:

”Som det är just nu klarar sig Pustervik maj ut för egen maskin. Sedan är det slut”.

I inlägget redovisar Daniel Levin klubbens intäkter och utgifter. Av 25 miljoner kronor som klubben får in via biljettintäkter går mellan 18 och 19 miljoner tillbaka till band och artister, enligt vd:n. Fem miljoner går till ljud- och ljustekniker.

”Alltså puttar vi årligen in mellan 23 och 24 miljoner i den kulturekonomi som nu håller på att slås i spillror”, skriver Daniel Levin.

I slutet av förra veckan meddelade regeringen att man kommer att satsa 500 miljoner kronor på akut stöd till kulturlivet. Paraplyorganisationen Klys, som samlar omkring 30.000 kulturarbetare och 14 medlemsorganisationer, välkomnar beskedet.

– Klys ser regeringens krispaket som ett viktigt första steg som visar att de har lyssnat på oss. Vi välkomnar att regeringen vill anförtro sakmyndigheterna på området uppdraget att fördela stöd till de kulturaktörer som behöver det som mest just nu, inte minst kulturskapare, skrev Klys verksamhetsledare Ulrica Källén i en kommentar till DN efter beskedet.

Läs också: Så påverkar coronakrisen Västsverige

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Hampus Andersson