Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-27 06:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/viruset-slar-mot-besoksnaringen-men-representanter-ar-lugna/

EKONOMI

Viruset slår mot besöksnäringen – men representanter är lugna

Gröna Lund är inte oroliga för att
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Antal coronafall ökar stadigt, både i omvärlden och i Sverige. Exakt hur stor påverkan det kommer ha på besöksnäringen är svårt att sia om – men att det kommer att sätta avtryck råder ingen tvekan om, enligt experter i branschen.

Visita, bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen, har tagit emot många frågor från oroliga medlemsföretagare.

– Vi får mycket frågor från medlemsföretag kring hur man ska förhålla sig till anställda, avbokningar och dylikt. Det är klart att det finns en allmän oro i branschen i ett sånt här läge, säger Jonas Siljhammar, vd för Visita.

– Vi har en tät dialog med våra medlemsföretag och försöker ge tydliga svar på deras frågor om det här.

Han säger också att det är svårt att spekulera i virusets konsekvenser, men att varsel i besöksnäringsbranschen inte är att utesluta.

– Fortsätter det här så kan det bli aktuellt. Visserligen är det lågsäsong nu, men vi ser ett lägre bokningsläge för framtida bokningar. Samtidigt är det viktigt att inte spä på någon oro i onödan. Vi följer utvecklingen noggrant och får se var det landar., Jonas Siljhammar.

Hotell- och restaurangfacket har inte gjort några analyser kring hur en dämpad besöksnäring skulle kunna slå mot personalen i besöksnäringen, och avvaktar hur regeringens paket med korttidskontrakt kommer att användas.

2019 stod kinesiska turister för ungefär 406.000 gästnätter i Sverige, varav 40 procent var i Stockholms län. Det var en ökning med 17 procent från 2018. Totalt beräknades turismen från Kina inbringa 3 miljarder kronor till statskassan 2018, vilket motsvarar ungefär 2 procent av den totala summan från utrikes turism.

Fortsätter det här så kan det bli aktuellt. Visserligen är det lågsäsong nu, men vi ser ett lägre bokningsläge för framtida bokningar. Samtidigt är det viktigt att inte spä på någon oro i onödan. Vi följer utvecklingen noggrant och får se var det landar, Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Enligt Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare, har trenden med kinesiska turister varit stark under de senaste åren – något som kan blir särskilt tydligt under våren och sommaren.

– Jag har inte sett några siffror kring exakt hur hårt viruset kommer slå mot besöksnäringen och eftersom det är ett väldigt osäkert läge är det svårt att spekulera i olika scenarier. Men att det kommer att slå mot besöksnäringen och få negativa konsekvenser är otvetydigt , säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms handelskammare.

Att viruset nu nått Sverige förvärrar läget ytterligare.

– Tidigare trodde man ju att viruset skulle kunna begränsas till Kina, vilket det inte har gjort. I alla länder där viruset upptäcks påverkas besöksnäringen. Om man vänder på det kan det samtidigt också leda till att fler svenskar semestrar i Sverige, men det är klart att det totalt sett drabbar besöksnäringen i längden.

Men än så länge verkar ingen panik sprida sig hos representanter från besöksnäringen själva. På Gröna Lund är man i nuläget inte oroliga för att viruset ska hämma besökssiffrorna.

– I dagsläget är vi inte oroliga för varken våra medarbetare eller gäster inför sommaren. Vi följer såklart utvecklingen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer och har beredskap för olika scenarier om situationen skulle förändras. Men just nu förbereder vi oss för fullt inför vår premiär den 25 april, säger Annika Troselius, informationschef på Gröna Lund.

Hos Liseberg är tongångarna liknande.

– Vi följer utvecklingen men är inte oroliga i nuläget. Det är nästan två månader kvar till premiär så vi avvaktar och sitter lugnt i båten just nu, säger Julia Vasilis, informationschef på Liseberg.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Fredrik Sandberg/TT