Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-29 14:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/livsstil/studio-dn-30-december-sa-gor-du-for-att-sluta-skjuta-upp-saker/

LIVSSTIL

Studio DN 30 december: Så gör du för att sluta skjuta upp saker

Den som skjuter upp prioriterade eller planerade uppgifter kan må dåligt av sitt beteende.
Foto: Johan Heikensten/TT

Du städar, stryker och klappar katten. Tar en rask promenad och passar på att köpa mjölk. Inget fel i det – bara det att du kanske borde ta itu med något helt annat.

För problemet är att du prokrastinerar – alltså skjuter upp det du egentligen planerat att göra.

I Studio DN berättar DN:s Sanna Torén Björling om beteendet som får många att må dåligt, och om metoderna som hjälper dig att sluta prokrastinera.

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN
Så gör du för att sluta skjuta upp saker
0:00 / 19:08

Vad är prokrastinering, eller uppskjutarbeteende, som det också kallas?

– Själva ordet kommer från latinets prokrastinus, som betyder ”till morgondagen”. Det säger ganska tydligt vad det går ut på. Men det handlar inte bara om att skjuta upp, det finns också en negativ klang i ordet. När psykologer pratar om att man prokrastinerar så är det att man skjuter upp någonting, är väl medveten om att det är vad man gör och att det får negativa konsekvenser. Det är ett slags beteende som kan vara mer eller mindre allvarligt, säger Sanna Torén Björling i Studio DN.

I din artikel i Dagens Nyheter intervjuar du psykologen Alexander Rozenthal som är specialiserad på prokrastinering och punktar upp problematiken utifrån hans modell. Steg ett är att ställa en diagnos på sig själv. Hur går det till?

– Då kan man analysera sitt beteende och titta på det man gör och vad det får för konsekvenser. Man tittar på vad man skjuter upp och vad man till exempel då tjänar på att få någonting gjort. Man kan kanske tjäna pengar, om det handlar om något yrkesrelaterat. Man kanske blir väldigt nöjd och känner sig väl till mods. Det kan ju vara en slags belöning. Man kanske blir väldigt stolt över något man åstadkommit. Sedan brukar man också titta på vad man själv tror att man har för förmåga att klara av uppgiften. Kan man klara av det här? Eller är det för svårt? Man kan titta på hur lång tid man har på sig för att uppgiften ska bli klar. Ofta kan prokrastinering innebära att man gör en uppgift i sista sekunden, så det betyder inte att man alltid att man misslyckas helt och hållet. Men man kanske mår väldigt dåligt på vägen och det kan ju vara lite dubbelt. Då kanske man säger ”det gick ju i alla fall”. Och så fortsätter man med beteendet.

Lyssna på hela avsnittet för att höra mer om de andra stegen och metoder för att komma tillrätta med prokrastinering.

Lyssna på avsnittet här:

STUDIO DN
Så gör du för att sluta skjuta upp saker
0:00 / 19:08

Programledare: Ülkü Holago
Producent: Sabina Marmullakaj

Podden är gratis för alla. Lyssna i DN-appen eller på Podplay eller andra poddplattformar.

I DN-appen kan du välja att ladda ner och lyssna offline. Ladda ner Dagens Nyheters app för iOS här och för Android här. Information om alla poddavsnitt finns här.

Vill du kontakta poddredaktionen? Mejla oss på studiodn@dn.se

Läs mer:

Så slutar du skjuta upp – psykologens tips till prokrastinerare

Metoderna för att öka vår koncentration är många – men funkar de?