Det här är min paradrätt som jag bjuder på i tid och otid. Min variant på quesadillaskombinerar allt jag älskar – bönor, tortillabröd, geggigt och krispigt. Här steker jag dem i en stekpanna, men de blir lika strålande goda om du penslar dem med olja och lägger på grillen.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-25 05:56
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/beandillas/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Ingredienser.Beandillas
Portioner: 4
2 burkar vita bönor à 400 g (cirka 6 dl kokta)
2 msk olivolja
1 msk chipotlepasta (finns i texmex-hyllan)
2 vitlöksklyftor, rivna
2 burkar svarta bönor à 400 g (cirka 6 dl kokta)
1 rödlök
1 grön paprika
1 röd paprika
2 dl majskornsalt och svartpeppar
8 mellanstora tortillabrödrapsolja till stekning
Till servering:2 avokador1 lime
1. Häll av spadet från de vita bönorna och skölj dem. Låt dem rinna av i en sil och häll sedan ned dem i en matberedare. Häll ned olivolja, chipotlepasta och rivna vitlöksklyftor. Mixa till en slät puré. Du kan även mosa ihop allt med en gaffel. Skrapa ned purén i en bunke.
2. Häll av spadet från de svarta bönorna och skölj dem. Finhacka rödlöken och paprikan. Vänd ned svarta bönor, rödlök, paprika och majs i bönröran. Krydda med salt och peppar.
3. Lägg ut fyra tortillabröd och fördela bönröran över dem i ett jämnt lager. Lägg på resterande tortillabröd och pressa lätt.
4. Stek beandillasen gyllenbruna på båda sidorna i rapsolja. Vänd dem enkelt med en stekspade. Om det känns svårt kan du lägga en tallrik över stekpannan och vända över beandillasen på tallriken. Låt den sedan glida ned i stekpannan igen.
5. Skär beandillasen i trekanter och servera med tärnad avokado och lime.
Glutenfritt: Använd glutenfria tortillabröd.