En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 21:41
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/clotted-cream/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Ingredienser.Clotted cream
Portioner: ca 1 dl
6 dl vispgrädde
Det här är ett recept för den avancerade och tålmodiga matlagaren. Många föredrar nog att leta upp en brittisk butik eller beställa clotted cream på nätet. Det viktiga är att vätskan aldrig får koka. Sex deciliter grädde ger ungefär en dryg deciliter färdig clotted cream, som passar fint till både scones och färska bär.
1. Fyll en kastrull till hälften med vatten och värm vattnet så att det sjuder mycket försiktigt. Häll grädden i en värmetålig skål. Placera skålen i kastrullen med vatten (ett så kallat vattenbad). Låt grädden stå i 1,5–3 timmar tills den börjar se riktigt tjock ut. Rör inte om eller skaka. Grädden får absolut inte koka.
2. Tag av skålen från vattenbadet och ställ den i kylskåpet i 10–12 timmar. Tag en hålslev, en slev eller en stor sked och lyft bort den kaka som bildats på gräddens yta. Lägg kakan i en liten skål. Vispa den jämn. Servera till varma scones och sylt.
(Recept: Leila Lindholm)