Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-27 07:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/gambas-a-la-gabardina/

RECEPT

Gambas a la gabardina

Ingredienser.Gambas a la gabardina

Portioner: 4 portioner

500 g kokta räkor med skal
Olivolja för friteringen
Frityrsmet:
1,5 dl vetemjöl
1 krm salt
3 msk olivolja
1,5 dl vatten
1 krm kajennpeppar
1/2 paprika, mycket finhackad
1 äggvita, kyld

Garnityr:
citron i klyftor

Blanda smeten. Bland mjöl och salt i en skål. Rör ner oljan. Blanda i lite vatten i taget - så blir smeten jämn, utan klumpar. Tillsätt kajennpeppar och paprikabitar.

Vispa äggvitan till ett hårt skum och ställ i kylskåpet så länge.

Skala räkorna, men låt dem behålla stjärten.
Vänd ner äggvitan i frityrsmeten (rör med stora tag med en träslev).

Värm oljan till cirka 180 grader.
Doppa en räka i taget i smeten. Håll i stjärten och lägg räkan i den heta oljan. Låt dem friteras i cirka 30 sekunder. Ta upp dem med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper eller på en kökshandduk. Servera omedelbart med citronklyftor och finhackad persilja.