En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-19 12:27
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/grona-ortpannkakor/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Ingredienser.Gröna örtpannkakor
Portioner: 2
1 1/2 dl maizenamjöl
2 dl vatten
1/2 tsk salt
100 g fryst spenat
ca 8 blad thaibasilika eller vanlig
det gröna från en salladslök
1 ägg
rapsolja till stekning
Fyllning:
200 g fläskfärs eller annan färs
1 liten vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
3 salladslökar
1-2 msk korianderblad
Ostronsås eller teriyakisås till servering
Rör ihop maizenamjöl, vatten och salt. Tina spenaten. Lägg den med basilika och salladslök i pannkakssmeten och mixa med stavmixer.
Alternativt hacka det gröna fint innan det blandas i.
Låt blandningen stå och svälla i cirka tio minuter.
Rör i ägget.
Hetta upp en stekpanna med lite olja. Häll i ca 1/2 dl av smeten till varje pannkaka. Man får vara lite snabb att vicka på pannan så smeten rinner ut till pannkaksstorlek; den stannar ganska fort. Grädda på bägge sidor, det ska inte bli någon färg på pannkakorna
Rör om i smeten mellan varje; räkna med att det blir sex stycken pannkakor.
Fräs upp fläskfärsen i en annan panna tillsammans med vitlöken. Rör mycket i början så den blir smulig. Krydda med vitlök, salt och peppar.
Hacka salladslök och koriander och blanda med den färdiga färsen.
Lägg lite färs med örter på varje pannkaka och rulla ihop eller vik till små paket.
Ostronsås (på flaska i butikens asiatiska hylla) är gott att äta till, teriyaksås är ett alternativ.
Den som inte vill ha kött i sin pannkaka kan i stället hacka skalade räkor och lägga i.