Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-20 10:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/hostsallad-med-flask-och-rod-misosas/

RECEPT

Höstsallad med fläsk och röd misosås

Foto: Fredrik Funck

Detta är en så enkel, men smaskig sallad som kan serveras som lunch med bröd eller som en förrättscocktail. Det går att använda färdigrökt sidfläsk, som ofta säljs i bit i affären. Men om man lägger det två timmar på låg värme i ugnen blir smaken mycket rikare och konsistensen underbart eftergiven.

Ingredienser.Höstsallad med fläsk och röd misosås

3-4 portioner
4 timmar
400 g rökt sidfläsk i bit
10-12 blad romansallad
150 g småtomater
2 små äpplen
dressing:
1 ½ dl majonnäs
2 msk röd miso
2 msk stark chilisås, som sriracha, aji pebre eller kinesisk chiliolja
1 dl filmjölk eller gräddfil
½ tsk pressad citron

1. Värm ugnen till 125 grader (115 varmluft). Lägg fläskbiten i en ugnsfast form med svålen uppåt. Låt stå i två-tre timmar tills fläsket blivit genommjukt. Låt svalna. Dra av själva svålen (den ska inte användas). Detta kan göras dagen innan serveringen.
2. Blanda alla ingredienserna till såsen. Ställ kallt. Smaka av efter en stund.
3. Riv salladsbladen i mindre bitar och lägg på ett uppläggningsfat. Klyv tomaterna. Halvera äpplena och ta bort kärnhuset. Skär äpplena i småbitar. Skär bort yttersta svålen (om du inte redan gjort det) och skär resten av fläsket i småbitar.
4. Blanda fläsk, sås, tomater och äpple med såsen. Lägg upp på salladsbladen. Servera.
Tips: Den som så vill kan lägga till klyftor av kokta ägg, bitar av rostade, skalade kastanjer, finskuren färsk gurka, kapris och finhackad persilja.

Ämnen i artikeln

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Fredrik Funck