En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-25 16:30
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/kaldolmar/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Ingredienser.Kåldolmar
Portioner: 8-10
1 vitkålshuvud på cirka 2 kg
Färs:
1 kg blandfärs
1 msk salt
½ tsk nymald vitpeppar
½ tsk nymald kryddpeppar
2 msk ljus sirap
1 ½ dl kokt ris
2 dl vatten
Till stekning:
2 msk smör
3 msk sirap
2 1/2 dl kalvbuljong
+ 2–3 dl kålspad
Redning:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
Det är mindre krångligt än man tror att göra egna kåldolmar. Se bara upp så att dolmarna inte blir för mörka i ugnen; de bränns lätt.
1. Blanda alla ingredienser till färsen. Rör om tills den blir lite smetig.
2. Koka upp cirka 2 liter lättsaltat vatten. Skär ut rotstocken ur kålhuvudet och kassera de allra yttersta bladen. Ta varsamt loss 20 hela kålblad. Koka dem ett 4–5 minuter tills de mjuknar. Låt bladen rinna av i ett durkslag och på en handduk.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Fördela färsen på den 20 kålbladen. Vik ihop till fasta dolmar.
4. Placera kåldolmarna med skarvarna ner i en smord ugnssäker form eller långpanna. Ringla över sirapen.
5. Stek i ugnen på nedre falsen i ungefär 45 minuter. Häll på kalvbuljong och spad efter halva stektiden.
6. Häll av stekskyn när dolmarna nästan är klara. Koka upp skyn i en kastrull. Knåda ihop redningen, rör ner den i såsen och vispa ut den. Koka upp och låt såsen tjockna och sjuda ett par minuter.
7. Servera dolmar, sås till potatismos och gärna rårörda lingon.