En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 14:24
Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/piragi-lettiska-baconpiroger/
Få ut mer av DN som inloggad
Du vet väl att du kan skapa ett gratiskonto på DN? Som inloggad kan du ta del av flera smarta funktioner.
- Följ dina intressen
- Nyhetsbrev
Ingredienser.PirAgi - lettiska baconpiroger
Portioner: 18-20 stycken
DEG:
75 g smör
2 1/2 dl vatten
25 g jäst
1 1/2 msk strösocker
1 tsk salt
8 dl vetemjöl (cirka 500 g)
1 ägg
FYLLNING:
1 msk smör
350 g bacon, strimlat
1/2 gul lök, finhackad
nymald vitpeppar
TILL PENSLINGEN:
1 ägg
smör
Värm vatten och smör till 37 grader och smula ner jästen så att den löser sig. Tillsätt socker, salt, vetemjöl och ägg. Knåda tills det blir en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.
Fräs löken i smör så att den blir lite mjuk, tillsätt sedan baconstrimlorna och låt dem fräsa med en stund. Peppra.
Dela upp degen i 20 bitar och knåda dem till bullar. Låt dessa jäsa övertäckta i 15 minuter. Kavla ut varje bulle ganska tunt. Lägg lite baconfyllning i mitten av varje rundel. Kläm ihop kanterna så att pirogen ligger på sidan Kläm lite på varje pirog så att fyllningen fördelas jämnt och de får halvmåneform. Låt jäsa på plåt övertäckt i 20 minuter. Vispa ett ägg och pensla på pirogerna. Baka på 225 grader i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills pirogerna fått fin färg. Pensla dem med det smälta smöret.