Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 14:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/piragi-lettiska-baconpiroger/

RECEPT

PirAgi - lettiska baconpiroger

Ingredienser.PirAgi - lettiska baconpiroger

Portioner: 18-20 stycken

DEG:
75 g smör
2 1/2 dl vatten
25 g jäst
1 1/2 msk strösocker
1 tsk salt
8 dl vetemjöl (cirka 500 g)
1 ägg

FYLLNING:
1 msk smör
350 g bacon, strimlat
1/2 gul lök, finhackad
nymald vitpeppar

TILL PENSLINGEN:
1 ägg
smör

Värm vatten och smör till 37 grader och smula ner jästen så att den löser sig. Tillsätt socker, salt, vetemjöl och ägg. Knåda tills det blir en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 1 timme.

Fräs löken i smör så att den blir lite mjuk, tillsätt sedan baconstrimlorna och låt dem fräsa med en stund. Peppra.

Dela upp degen i 20 bitar och knåda dem till bullar. Låt dessa jäsa övertäckta i 15 minuter. Kavla ut varje bulle ganska tunt. Lägg lite baconfyllning i mitten av varje rundel. Kläm ihop kanterna så att pirogen ligger på sidan Kläm lite på varje pirog så att fyllningen fördelas jämnt och de får halvmåneform. Låt jäsa på plåt övertäckt i 20 minuter. Vispa ett ägg och pensla på pirogerna. Baka på 225 grader i mitten av ugnen i cirka 10 minuter eller tills pirogerna fått fin färg. Pensla dem med det smälta smöret.

Ämnen i artikeln

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1