Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-29 09:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/mat-dryck/recept/tilltugg-till-de-grona-drinkarna/

RECEPT

Tilltugg till de gröna drinkarna

Foto: Fredrik Funck

Radicchiosallad och rädisa med getost och rölleka är ett perfekt, superenkelt drinktilltugg. Det går bra att byta ut nässlor mot björklöv, granskott, gräslök eller våtarv. Vilda chips är vackert och gott. De blir väldigt spröda och passar lika bra till drinken som till toppning till olika maträtter där man vill ha något krispigt.

Ingredienser.Tilltugg till de gröna drinkarna

Radicchiosallad och rädisa med getost och rölleka:
20 munsbitar
röllekablad, finhackade
10 små blad radicchiosallad eller endive
5 rädisor
75 g krämig getost eller ricotta
nässelsalt (se recept nedan)

Nässelsalt:
Blir 3 dl
3 nävar nässlor
3 dl finmalet havssalt

Vilda chips:
Blir 1 sats
nässlor
kirskål
våtarv
1 msk olivolja
salt

Radicchiosallad och rädisa med getost och rölleka:
1.
Skölj salladsbladen och lägg upp dem på ett fat, som små båtar.
2. Skölj rädisorna, skär av blasten, dela dem på mitten och lägg på samma fat. Lägg en klick ost på varje blad och på rädishalvorna.
3. Strössla över den finhackade röllekan och smaksätt med nässelsalt. Servera.

Nässelsalt:
Blanda salt och örter i en mixer och mixa tills saltet blivit helt grönt. Häll upp på en torr burk. Förvara i rumstemperatur.

Vilda chips:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Rensa och skölj örterna.
3. Lägg dem på en handduk en stund så de blir torra. Blanda örterna med olivolja och en nypa salt i en skål. Krama in oljan i örterna och sprid ut dem på en plåt. Rosta i ugnen i 5–10 minuter eller tills de är helt krispiga och torra.