Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-23 13:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/goteborgs-stad-oppnar-for-att-ta-in-frivilliga-i-valfarden/

NYHETER

Göteborg efterlyser volontärer – partier vill ge extra matpengar till utsatta barnfamiljer

Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Axel Josefson (M).
Foto: Lars Näslund

För att täcka upp för sjuk personal inom välfärden under Coronakrisen efterlyser Göteborgs stad frivilliga volontärer, men kan även erbjuda anställningar till pensionärer och andra med relevant kompetens.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger också till DN att staden öppnar för att rekrytera varslade från den krisande besöksnäringen. Samtidigt vill Vänster- och Miljöpartiet ge extra pengar till mat till utsatta barnfamiljer.

På onsdagen höll kommunstyrelsens arbetsutskott i Göteborg ett långt extrainsatt sammanträde. När DN träffade Axel Josefson i Stadshuset efter mötet låg kommunens tidigare fastställda krishanteringsplan på bordet. Kommunen arbetar nu enligt den näst högsta krisberedskapsnivån, ”läge 3”.

Mötet dominerades helt av coronakrisen och kommunen förbereder sig för att ta till extraordinära åtgärder.

Josefson säger att Göteborg planerar att efterlysa lämpliga människor till välfärden, som förskolor, hemtjänst och äldreomsorg – från den krisdrabbade hotell- och restaurangbranschen.

– Vi får rapporter om att det inte minst är inom äldreomsorgen som vi redan nu har svårt med personalläget. Därför tittar förvaltningen nu på omfördelning, att hitta folk som kanske gör annat i kommunen i dag, och människor som gått i pension. Men vi tittar också på alla de som nu varslas inom Göteborgs stora besöksnäring, hotell och restaurang, säger Axel Josefson.

Hur skulle det gå till att snabbt rekrytera dessa människor?

– Vi har kontakter med branschföreträdare och hotellen. Vi vill också på att bygga upp en plattform för att smidigt kunna hantera frivilliginsatser, alltså att göteborgare som själva ser att de kan hjälpa till enkelt kan göra det.

Den digitala plattformen kommer att rikta sig mot frivilligorganisationer och andra som kan tänka sig att gå in som oavlönade volontärer. För personer med relevant utbildning och kompetens handlar det om anställningar.

Detta schema visar de olika faser som finns i Göteborgs stads krisberedskapsplan. Kommunen har nu gått in i det som kallas ”läge 3”.
Foto: Göteborgs stad

Den arbetsgrupp på stadsledningskansliet som varit igång någon månad byter nu namn till krisledningsgrupp. Stadsdirektören Eva Hessman leder den.

– Politiken och förvaltningen jobbar tätt nu för att hantera den allvarliga situation vi befinner oss i.

Vad är svårast?

– Det är helt klart personalsituationen. Men det ser olika ut, frånvaron varierar mellan förvaltningarna från runt fyra procent till över 20. Vi ser kraftig ökning av sjukskrivningsdagar men även får vård av sjuka barn. Men det är viktigt att våra anställda följer riktlinjerna. Om alla gör det kommer vi snabbare ur krisen.

Axel Josefson på sitt tjänsterum under onsdagen. Dokumentet innehåller Göteborgs stads krisberedskapsplan.
Foto: Lars Näslund

Axel Josefson, som på onsdagen skickade ett filmat budskap direkt till stadens över 50.000 anställda, säger att det ”varit en utmaning” för förvaltningarna att hinna hålla de fackliga företrädarna fullt informerade.

– Men jag är djupt imponerad hur snabbt alla verkligen har accelererat upp. Det känns bra se att man ställer upp för varandra i ett läge då det också finns mycket oro.

På riksplanet förbereds en lagändring som gör det möjligt för regeringen att snabbt besluta om att stänga både grundskolan och förskolan. I Göteborg har kommunen hittills inte velat på egen hand gå den vägen. Axel Josefson säger att han hoppas att en stängning kan undvikas.

– Att grundskolan hålls igång är oerhört samhällskritiskt. Tvingas barnen hem tvingas även många föräldrar hem. Vi får tydliga uppmaningar från näringslivet här om att vi i det längsta bör undvika att stänga.

När det gäller just utsattheten för företagen har vissa kommuner, som Partille, beslutat att tills vidare inte ta ut de årliga kontroll- och tillsynsavgifterna. Partiet Demokraterna i föreslår att även Göteborg ska göra detsamma. Axel Josefson vill just nu inte säga ja eller nej i den frågan.

– Vi har en tät dialog med näringslivet, det är primärt akut nu inom hotell och restaurang. Vi talar även med Svenska Mässan och arrangörer av stora event om hur vi kan hjälpa till med riskminimering, osäkerheterna är stora.

Kan det bli fråga om att ställa ut ekonomiska garantier?

– Där är vi inte än. Men stadsledningskontoret bereder olika möjliga åtgärder och vi får många förslag. Men det gäller att sätta in rätt åtgärd i rätt tid. Det är lätt att göra politiska poänger i den tid vi befinner oss. Vi ska inte belasta förvaltningarna med sånt som inte är viktigt på riktigt. Staten har också lagt in otroligt stora belopp.

Kan det bli fråga om att besluta om en extra ”Coronabudget”?

– Tjänstemännen arbetar med olika scenarier och räknar på konsekvenser. Med en sådan här inbromsning blir det förstås effekter både vad gäller skatteintäkter och kostnader. Men får vi mer statsstöd nu? Det vet vi inte. Jag kan i alla fall säga att jag är nöjd med att vi i Alliansen här i Göteborg har fört en stram ekonomisk politik. Vi har krut att ta till i den här krisen.

Kommunfullmäktige i Göteborg har 81 ledamöter. På torsdagen sammanträder det, något decimerat.
Foto: Tomas Ohlsson

Josefson säger att han uppskattar att alla partier sluter upp och arbetar enat. Som med att genomföra kommunfullmäktigesammanträdet i morgon, torsdag – nästan – enligt ordinarie plan.

Det väntas betyda att ledamöter som inte kan eller vill delta – fullmäktige har 81 mandat – inte ska kunna leda till märkliga voteringsresultat. Partierna är överens om att inte begära rösträkning. I stället kommer presidiet att räkna ut resultaten utifrån antalet mandat i valet. Man är också överens om att korta ner debatterna så mycket som möjligt.

Så här långt har Sverigedemokraterna, Demokraterna, Vänster- och Miljöpartiet väckt politiska förslag kopplade till Corona-krisen. SD-kommunalrådet Jörgen Fogelklou vill att trängselskatten för biltrafiken tillfälligt tas bort. Det är dock inte en fråga för Göteborgs stad, utan för riksdagen.

Demokraterna vill se ”stödåtgärder för att fler bland stadens medarbetare och kommuninvånarna ska kunna åka bil till och från jobbet.”

V och MP vill i ett yrkande till kommunstyrelsen se att ”försörjningsstödet för de familjer som har barn i gymnasieutbildning höjs under den tid som distans/hemundervisning pågår för att kompensera för ökade matkostnader.” Partierna vill att detsamma ska gälla om grund- och förskolor stänger. Partierna skriver: ”Att barnen studerar hemma kommer innebära ökade kostnader för familjen. Därför vill vi se en tillfällig höjning av försörjningsstödet för berörda familjer för att minska den ekonomiska pressen.”

SD:s Fogelklou har även argumenterat i sociala medier för att hälften av ledamöterna borde kunna stanna hemma från torsdagens fullmäktigesammanträde och att det är ”vansinnigt” att ”uppmana friska barn med sjuka syskon och föräldrar att gå i grundskola”.

– Jag vill ändå säga att vi på mötet i dag hade en god samverkan. Jag upplevde ingen politisk oenighet där. Alla gruppledare var överens om att de demokratiska institutionerna fortsätter att fungera och att vi respekterar valresultatet, säger Axel Josefson.

Läs mer om vad som händer i Göteborg.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 4
Foto: Lars Näslund
Bild 2 av 4
Foto: Göteborgs stad
Bild 3 av 4
Foto: Lars Näslund
Bild 4 av 4
Foto: Tomas Ohlsson