Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-20 01:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/26-arig-kvinna-dod-i-covid-19/

SVERIGE

26-årig kvinna död i covid-19

Foto: Magnus Hallgren

En 26-årig kvinna är Sveriges hittills yngsta kända dödsoffer i covid-19. Hon avled i fredags på en intensivvårdsavdelning på Södersjukhuset i Stockholm, enligt flera källor till DN.

En 26-årig kvinna har dött av covid-19. Hon vårdades på en specialinrättad intensivvårdsavdelning för covid-19-patienter på Södersjukhuset i Stockholm och avled efter ett hjärtstopp vid lunchtid i fredags, enligt källor till DN.

Hon är det yngsta kända dödsfallet hittills i Sverige i det nya coronaviruset. Kvinnan hade enligt uppgift till DN ingen känd underliggande sjukdom, men däremot ska en riskfaktor ha funnits.

Varken Södersjukhuset eller Region Stockholm vill bekräfta.

– Det råder patientsekretess. Vi bekräftar inte åldrarna på det sättet utan säger endast ”över eller under 70 år”, säger Erik Berglund, pressekreterare vid Region Stockholm.

Efter en formell begäran om bekräftelse av uppgifterna skriver Hesam Akbari, pressansvarig, i ett mejl till DN på söndagen:

”Regionen kan bekräfta hur många som avlidit i åldersspannet över 80 år. Sammanlagt har alltså 68 personer avlidit. Av dessa var 49 över 80 år. Ålder eller inom vilket åldersspann de som avlidit som är under 80 år kommer inte i dagsläget att rapporteras”.

Under söndagen bekräftade Region Jönköping att en man i 30-årsåldern har avlidit i covid-19. Mannen hade flera underliggande sjukdomar som medför ökad risk att för dödlighet i virussjukdomen.