Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 01:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/akut-situation-for-hemlosa-manniskor-vagar-inte-ga-nara/

SVERIGE

Akut situation för hemlösa: ”Människor vågar inte gå nära”

Elvira och Mirabella säljer en häftad fotobok och ber om pengar på Göteborgs gator. ”Det är jättesvårt nu”, säger Elvira.
Foto: Tomas Ohlsson

Frivilligorganisationer larmar om att inkomsterna för de som säljer gatutidningar eller tigger har minskat drastiskt till följd av coronakrisen.

Mirabella som säljer fotoböcker i Göteborg är orolig för familjens försörjning.

– Det är svårt att förklara för ett litet barn att det inte kommer att få någon mat förrän nästa dag, säger hon.

Mirabella pekar på ett foto i det uppslagna häftet. Huset på bilden har ett stort hål i väggen där teglet har lossnat.

– Sådär ser mitt hus ut. Lite bättre, men ungefär så, säger hon.

Den häftade fotoboken innehåller bilder från Rumänien som fotografen Joakim Roos har tagit. Den tredje upplagan har precis kommit ut, men nu vill ingen köpa den, säger Mirabella, som säljer boken på Göteborgs gator.

– Tidigare kunde vi sälja två nummer per dag. Nu är människor rädda för corona och vågar inte gå nära oss.

Elvira, som liksom Mirabella säljer fotoböcker, upplever samma problem. Hon säger att hon förstår rädslan, framför allt hos äldre som är mer sårbara för viruset.

– Jag är också rädd för att bli sjuk och för vem som i så fall ska försörja min familj.

Liliana, Mirabella och Elvira är oroliga för hur coronavirusets spridning ska påverka deras försörjning.
Foto: Tomas Ohlsson

Enligt Räddningsmissionen i Göteborg är oron stor bland de utsatta EU-medborgare som vistas i staden och som försörjer sig bland annat genom att sälja gatutidningar, panta burkar och tigga. Inkomsterna har minskat till följd av coronakrisen och larm om att människor som återvänder hem tvingas sitta i karantän skrämmer dem som har familjer att försörja.

– Människorna vi träffar är otroligt stressade. Vi rustar nu för att fler kommer att behöva hjälp med mat för dagen, säger Ulrika Falk som arbetar för Räddningsmissionen med stöd till utsatta EU-medborgare.

Omkring 40 personer sover på organisationens härbärge. En särskild avdelning håller på att ställas i ordning om någon skulle smittas av det nya coronaviruset, men än så länge har ingen av de boende blivit sjuka. Alla städar och sköter sin hygien noga, säger Ulrika Falk.

– Dessutom vistas många av dem främst utomhus.

Ulrika Falk och Mona Prutenau som arbetar på Räddningsmissionen håller sig ständigt uppdaterade om coronavirusets utbredning.
Foto: Tomas Ohlsson

Stadsmissionen i både Göteborg och Stockholm arbetar för att ställa om sitt arbete under coronakrisen, bland annat genom att låta människor hämta matlådor eller leverera matkassar till dem som har ett hem. I Stockholm rekryterar organisationen nu extrapersonal till flera akut- och stödboenden.

Enligt Sarah Britz, chefredaktör på tidningen Faktum, arbetar gatutidningar runtom i Europa på olika sätt för att hantera krisen. I Belgrad samlar man in pengar och köper värdekuponger till försäljarna och i flera tyska städer har försäljningen ersatts av social verksamhet.

– I länder där man har stängt ned allt lider gatutidningsförsäljarna enormt. I Seattle, där populationen av hemlösa är stor, har det gått rykten om att de sprider smittan – med våld och hot som följd, säger hon.

Faktums chefredaktör Sarah Britz hoppas att den förstorade QR-koden ska göra att fler vågar köpa tidningar utan att riskera att smittas av det nya coronaviruset.
Foto: Tomas Ohlsson

Faktum har startat en kampanj som gett försäljare möjlighet att köpa två nummer till priset av ett, vilket ökat marginalerna vid försäljningen. En inplastad QR-kod i jätteformat ska göra det möjligt för köpare att hålla större avstånd till försäljare.

Sarah Britz säger att coronakrisen slår hårt mot försäljarnas sociala situation.

– Många är ensamma och att komma till Faktum och köpa tidningen för att sälja på gatan är det enda sociala sammanhang de har. De saknar ”hejet” på gatan. Att bli sedda.

Ulrika Falk på Räddningsmissionen vill se en tydlig krisplan för personer som lever i hemlöshet, oberoende av vilket land de är medborgare i. Vissa kan vilja resa hem till sina familjer, andra behöver stanna kvar för att kunna bidra till deras försörjning, säger hon.

Liliana, Mirabella och Elvira planerar att stanna i Göteborg. De säger att alternativet är att gå helt utan inkomst i hemlandet.

– Det är svårt att förklara för ett litet barn att det inte kommer att få någon mat förrän nästa dag, säger Mirabella och vänder bort blicken.

Mirabella har två barn hemma i Rumänien. Hennes man har drabbats av en stroke.
Foto: Tomas Ohlsson

Kvinnorna säger att de känner till att det finns personer som inte vill köpa tidningar eller skänka pengar till någon som tigger för att de är rädda att pengarna går till någon som utnyttjar dem.

– Det kan kanske finnas de som gör det. Men varken vi eller någon annan på härbärget tigger åt någon annan, säger Mirabella.

Elvira fyller i:

– Jag skulle hellre dö än arbeta för någon annan än min familj, säger hon.

Räddningsmissionen uppmanar människor att visa solidaritet med de som lever i utsatthet. Elvira hoppas att den som har möjlighet att handla av henne ska göra det.

– Även om man står på avstånd kan man hjälpa till, säger hon.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 5
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 5
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 3 av 5
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 4 av 5
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 5 av 5
Foto: Tomas Ohlsson