Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-20 10:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/anders-tegnell-den-beromda-kurvans-puckel-ar-passerad/

SVERIGE

Anders Tegnell: ”Den berömda kurvans puckel är passerad”

Videon är 22 min lång. Myndigheter höll pressträff om det senaste läget.

Den positiva utvecklingen när det gäller antalet bekräftade fall av covid-19 i Europa har börjat avta. Det säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, under måndagens myndighetsgemensamma pressträff. Samtidigt säger Anders Tegnell att situationen i Sverige kan ha passerat ”den berömda kurvans puckel”.

Åtta personer har under det senaste dygnet registrerats som avlidna i covid-19, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror.

Den avtrappning i antalet nya fall man sett i Europa under de senaste veckorna har börjat plana av något. Det skulle kunna handla om att flera länder börjat lätta på sina restriktioner, enligt Anders Tegnell, men det visar sig först om ett par veckor.

Även i Sverige den sjunkande trenden börjat att avstanna något, antalet personer som intensivvårdas fortsätter däremot att minska.

– När det gäller avlidna ska man komma ihåg att det är måndag. Vi hade noll fall i går och bara åtta i dag, det rullande medelvärdet ligger på strax under 50. Vi kommer med stor sannolikhet att få se fler fall imorgon, men det är positivt att vi haft så låga värden i några dagar, säger Anders Tegnell.

Tegnell beskriver det som att ”den berömda kurvans puckel är passerad” men att det är viktigt att svenskarna fortsätter att följa myndigheternas rekommendationer.

Statsepidemiolog Anders Tegnell och Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall.
Foto: Jessica Gow/TT

Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, berättar att 310 personer med covid-19 just nu vårdas på iva-platser. Det finns i nuläget 823 disponibla platser och totalt arbetar man med cirka 30 procent från maxkapacitet.

– Tio regioner ser en förbättring på kort sikt. Även om det är minimala förbättringar så är det en positiv signal från många av landets regioner, säger Johanna Sandwall.

Svante Werger, särskild rådgivare vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, berättar om de senaste siffrorna från de löpande opinionsundersökningar man gör tillsammans med Sifo.

Samhällsekonomin är människors största oro, samtidigt märks en tendens att den allmänna oron, särskilt för vårdens kapacitet att hantera krisen, minskar.

Läs mer: Överläkare: Hinner inte träffa äldre på boenden

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Jessica Gow/TT