Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 08:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/folkhalsomyndigheten-om-kritiken-mot-tegnell-narmast-ovardigt-det-han-har-utsatts-for/

SVERIGE

Folkhälsomyndigheten om kritiken mot Tegnell: ”Närmast ovärdigt det han har utsatts för”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson.
Foto: Anders Wiklund/TT

På fredagen gick Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson ut och försvarade statsepidemiolog Anders Tegnell, som ska ha fått motta stora mängder näthat under de senaste veckorna. – Det är närmast ovärdigt det han har utsatts för, sa Carlson.

Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, sa på fredagen att han aldrig fått så mycket positiv respons under sin tid vid myndigheten som nu under coronapandemin, men att flera av hans medarbetare, inte minst statsepidemiologen Anders Tegnell, fått otroligt mycket hat.

– Arbetet i vår myndighet är ett lagarbete. Vi har aldrig fått så positiv respons från övriga samhället som nu under de tolv år jag arbetat här. Men det har också kommit kritik mot enskilda, sa Johan Carlson och fortsatte:

– Anders Tegnell har fått kritik som om det var en liten firma som han och några till driver. Vi bestämmer tillsammans den inriktning vi ska ha. Det är närmast ovärdigt det han har utsatts för.

Aftonbladet har tidigare kunnat rapportera om vad man menar är en kritikstorm som på sociala medier riktats mot Anders Tegnell, bland annat efter att han under en presskonferens synts hosta i sina händer.

– Det är en hat- och mobbningskampanj i sociala medier mot mig just nu som jag tycker är väldigt otrevlig. Man har valt ut ett klipp för att driva en kampanj mot mig personligen. Man hade kunnat välja en massa andra klipp från presskonferensen men man har valt det här, som nu har spridits av troll och folk med olika politiska åsikter. Jag har ingen anledning att acceptera sånt, sa Tegnell då till Aftonbladet.

Folkhälsomyndigheten har sedan tidigare konstaterat att det finns en samhällsspridning – framför allt i Stockholmsområdet – av covid-19, den sjukdom som orsakas av det nya coronaviruset. Johan Carlson var under fredagens presskonferens öppen med att många fler kommer att insjukna, och att fler kommer att avlida.

– Vårt mål är att förhindra att den här pandemin sprids hastigt. Men vi måste komma i håg att det finns en väldig massa andra sjuka människor i landet. Det dör 90.000 personer varje år i Sverige. Om de andra sjuka inte får den vård de behöver utsätts de för risker och mer död, sa Johan Carlson.

På DN:s fråga om vilka människor som man egentligen räknar till de stora riskgrupperna för sjukdomen hade Johan Carlson inget rakt svar.

– Det är väldigt svårt att säga, vem som helst kan naturligtvis drabbas. Men i det italienska exemplet är det oftast de ”äldre äldre”, det vill säga inte över 70 år utan ännu äldre. Men kombinationen av ålder och exempelvis hjärt- lungsjukdomar gör att man plötsligt är i en riskgrupp. Högt blodtryck och ålder kan också vara en faktor. Det är inte heller alla människor som vet man vad man har för underliggande sjukdomar. Vi försöker ringa in en större grupp, sa Johan Carlson.

Han upprepade den rekommendation som myndigheten gick ut med på torsdagen: människor bör tänka över om de verkligen behöver lämna storstadsregionerna för semesterresor under påsken. Resmålen som lyfts som exempel är turistområden och skidorter i fjällen.

– Att vara i naturen är inte problematiskt. Däremot finns risker i trånga miljöer, skidliftar, after ski-evenemang, köer i affärer med mera, sa Johan Carlson.

– Vi ska träffa regioner och länsstyrelser i berörda Norrlandslän, Dalarna och Värmland på måndag för att diskutera igenom dessa frågor. Det är inte acceptabelt att driva verksamhet som utsätter medborgarna för risk. Eventuellt ska man förbjuda sådan verksamhet.

Enligt Carlson är det här något som även gäller i storstäderna.

– Samma budskap gäller för arrangörerna här, det är inte acceptabelt att arrangera diskotek, pubar och barer där man tränger ihop sig på det viset. Det är en för stor risk när det är en samhällsfarlig sjukdom, sa Johan Carlson.

Johan Carlson poängterade att Folkhälsomyndighetens fokus är människors hälsa i stort. Man menar därför att det är viktigt att idrottsrörelsen fortsätter att ha aktiviteter för barn och unga. Det finns samtidigt inga planer i dagsläget på att stänga landets grundskolor.

– Effekten av stängning är marginell om ens någon alls. Det stora problemet är barnomsorgen, de utsatta barnens situation och vad det skulle innebära för föräldrar som arbetar i vården.