Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-18 23:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/har-ar-faltsjukhuset-som-ska-radda-svenska-liv/

SVERIGE

Här är fältsjukhuset som ska rädda svenska liv

Visning av Fältsjukhuset i Göteborg. Mike Ankarsten och Simon Andersson i samtal med Maria Löfström. I dörröppningen står Henrik Wigren, kapten.
Foto: Tomas Ohlsson

Sexton intensivvårdsplatser finns inne på Östra sjukhuset i Göteborg. I tälten som står resta på parkeringen rustas för 20 till. Sängar och droppställningar rullas in för att redan på onsdagen kunna tas i bruk av regionens svårt sjuka covid-19-patienter.

– Precis så här ska vi utnyttja samhällets resurser, säger beredskapsöverläkare Karl Chevalley.

Tältstaden ser ut som tagen ur den gamla tv-serien M.A.S.H, men fonden är inte koreansk vildmark, utan Östra sjukhusets smutsvita fasader. Inuti tälten är det rumsvarmt och ljust. Längs en lång korridor ligger fem salar med plats för fyra intensivvårdplaster i varje.

När de ansvariga för bygget samlas utanför huvudingången är det optimistiska tongångar, trots krisen. Det har gått snabbt, det har gått bra och just nu används inte ens de 16 respiratorplatserna inne på sjukhuset till fullo. Från och med i morgon kan tälten också tas i bruk.

– Jag har aldrig någonsin haft ett liknande uppdrag, men det är ett fantastiskt projekt och jag känner att vi kommer att klara det här, säger läkaren Bertil Andersson, som till vardags är chef över den ordinarie intensivvården, men från och med nu har sitt uppdrag här i tälten. Han ska leda vården på fältsjukhuset.

Läkaren Bertil Andersson ska leda vården på fältsjukhuset.
Foto: Tomas Ohlsson

Det finns två sjukhuskompanier i Sverige. Det ena bygger just nu 30 intensivvårdsplatser i Stockholm, det andra färdigställer de 20 här på Östra. Det är Socialstyrelsen som bestämmer var i landet den här typen av resurser ska hamna. Även Uppsala har begärt liknande hjälp, men inte fått svar än.

– Vi inventerar vad vi har för ytterligare materiel som skulle kunna användas. De två kompanierna är ju redan tagna i bruk, men vi får improvisera för att bidra på andra håll. Vi jobbar för högtryck med att mobilisera det vi har, säger Magnus Blimark, som är stabsläkare på Försvarsmedicincentrum.

Mike Ankarsten jobbar med att ställa i ordning tälten.
Foto: Tomas Ohlsson

Västra Götalandsregionen fick på tisdagen också besked från Socialstyrelsen att de tilldelas ”ett stort antal” extra respiratorer. Inne på sjukhuset kan man i så fall bygga om operationsavdelningar till ännu fler intensivvårdsplatser. Det exakta antalet vill beredskapsöverläkaren inte uppge.

– Det är beredskapsmaterial och därför går vi inte in på det i detalj, men det är ett stort antal, säger Karl Chevalley.

En av undersökningssalarna på nya fältsjukhuset i Göteborg.
Foto: Tomas Ohlsson

De 20 patienterna som kan tas emot på fältsjukhuset behöver vårdas av fem läkare, tio sjuksköterskor och tio undersköterskor under ett dagskift. Personalbristen är ett stort problem och Sahlgrenska universitetssjukhuset – dit Östra hör – rekryterar nu genom bland annat en intresseanmälan på sin hemsida. Hundratals personer har svarat på den.

– De flesta vi kontaktar har behörighet för intensivvård, men vi kommer självklart att få sänka kraven i det här läget. Jag tror vi kan göra det utan att göra avkall på säkerheten. Vi som är ordinarie har ansvaret, säger Bertil Andersson.

För egen del känner han sig hundra procent trygg med säkerheten i vården. När han ser de kaotiska scener som sprids från kollegor på sjukhus i Sydeuropa blir han inte rädd säger han.

– Inte rädd. Men jag känner respekt. Det här är ett virus vi inte har något immunitet mot. Det blir en stor utmaning, men jag tror vi kommer att klara den.

Simon Andersson och Mike Ankarsten jobbar med att ställa i ordning tälten.
Foto: Tomas Ohlsson

Henrik Wigren är kompanichef och har lett arbetet med att resa fältsjukhuset i Göteborg. Nu ska han snart lämna över bygget till vården.

– Det är klart att jag hoppas att de aldrig ska behöva använda det vi byggt upp, men det har ett stort värde för oss att göra detta. En av försvarets uppgifter är att ge stöd till samhället och det här är verkligen det – på riktigt, säger han.

Läs också: Så påverkar coronakrisen Västsverige

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 5
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 2 av 5
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 3 av 5
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 4 av 5
Foto: Tomas Ohlsson
Bild 5 av 5
Foto: Tomas Ohlsson