Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-29 06:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/m-ledaren-om-corona-for-fa-fardiga-beslut/

SVERIGE

M-ledaren om corona: För få färdiga beslut

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson hade tillsammans med övriga partiledare möte med Stefan Löfven på onsdagen.
Foto: Jonas Lindkvist

För lite besked om beslut som är färdiga att fattas. Den kritiken kommer Ulf Kristersson (M) med efter partiledarnas möte med statsministern på onsdagen. Vikarierande C-ledaren Anders W Jonsson däremot är nöjd.

– Regeringen gör tillräckligt, säger han.

Samtliga åtta partiledare var kallade till ett möte på statsrådsberedningen vid lunch på onsdagen, angående det nya coronaviruset. Efter mötet hade M-ledaren kritiska synpunkter.

– Vi fick inte information om vilka beslut regeringen avser att fatta utan mer om hur de arbetar. Jag hade velat se tydligare färdiga beslut, säger Ulf Kristersson.

Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson var mer berömmande efter mötet.

– Regeringen gör tillräckligt. Min bedömning är att man har kontroll på en väldigt svår situation och gör bra riskbedömning, både för att hantera situationen här och nu men också vad som händer i nästa skede om vi får en större smittspridning i landet.

Läs mer: Senaste nytt om coronaviruset

Även ledaren för det andra samarbetspartiet bakom Januariavtalet, Liberalernas Nyamko Sabuni, var i stort sett nöjd med beskeden på mötet.

– Regeringen går så mycket de kan. Men det ligger i sakens natur att man hela tiden måste vara beredd att ändra, ifrågasätta och utveckla och det är precis vad som händer nu.

En fråga som diskuterades på mötet var om det bör utfärdas ett förbud mot sammankomster som samlar mycket folk, för att förhindra smittspridning. Folkhälsomyndigheten har uppgett att man förbereder ett underlag för det. Även här vill M-ledaren Ulf Kristersson se mer handlingskraft från regeringen.

– Regeringen har ett betydande mandat för detta. Sedan behöver det ske på laglig grund och jag förstår att det tar några timmar för juristerna att reda ut hur det ska göras. Men i väntan på det tycker jag att regeringen borde utfärda en väldigt tydlig rekommendation om hur man vill att Sverige, där alla väntar på ett sådant beslut, ska göra, säger Ulf Kristersson.

Nyamko Sabuni förväntar sig också ett beslut om nya regler för folksamlingar.

– Jag tror att det kommer att behöva komma något i den riktningen. Sedan återstår att se exakt hur det ska utformas. Det är inte helt enkelt, eftersom vi bor i en demokrati där folk faktiskt får samlas hur de vill i princip, säger L-ledaren

Ulf Kristersson hade också med sig krav till mötet som handlar om förändringar i sjukpenningen i syfte att hindra smittspridningen. Det kan vara att staten tar över sjuklöneansvaret från arbetsgivarna de första veckorna och slopad karensdag.

Där kom S-MP-regeringen och samarbetspartierna C och L med vissa besked kort senare, när de presenterade en extra ändringsbudget med anledning av coronaviruset, bland annat att karensdagen slopas.

Statsminister Stefan Löfven (S) har ännu inte kommenterat mötet med partiledarna. Miljöpartiets språkrör och ministrar Isabella Lövin och Per Bolund mötte däremot medierna efter sammanträdet.

– Partiledarna har fått full information om vilka åtgärder vi kan vidta och olika scenarier som vi ser framför oss. Det är mycket viktigt att alla partier har en insyn så vi kan få en nationell samling när vi har en väldigt extrem situation med en smitta som sprider sig dag för dag, säger Isabella Lövin.

KD-ledaren Ebba Busch kallar dialogen med regeringen för god men anser inte att hon fått svar på vilken kapacitet sjukvården har för att hantera ett kraftigt förvärrat läge.

– Finns det uppskattningar kring numerär, var ska sjuka personer vårdas eller övervakas? Det handlar också om 1177:s kapacitet där vi under perioder haft en orimligt lång väntetid. Vi vill säkerställa att regeringen inte skjuter över ansvaret på 21 olika regioner att sköta all samordning, säger Ebba Busch.

Läs mer: Stor intervju med statsepidemiologen Anders Tegnell