Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-29 09:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/materielbristen-vantas-bli-varre-nasta-vecka/

SVERIGE

Materielbristen väntas bli värre i veckan

Produktion av andningsmasker i Svenljunga.
Foto: Aadam Ihse/TT

Bristen på skyddsutrustning väntas bli värre i veckan. Samtidigt hör många av sig och vill hjälpa till. Det säger Pontus Rotter, stabschef i Socialstyrelsens krisledningsorganisation.

– Vi bedömer hundratals förslag och erbjudanden som kommer varje dag.

I takt med att allt fler behöver vård till följd av det nya coronaviruset ökar trycket på sjukhusen. Vårdpersonal har larmat om brist på skyddsutrustning och annan materiel som är avgörande för att behandla patienter som insjuknat i Covid-19.

– Hela situationen präglas förstås av brist, säger Pontus Rotter, stabschef i Socialstyrelsens krisledningsorganisation.

Socialstyrelsen har samordningsansvar för utrustning och materiel. Myndigheten samarbetar med Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Socialstyrelsen tar också regelbundet emot lägesrapporter och önskemål om stöd från regionerna – och från och med denna vecka även kommunerna, vilket samordnas av länsstyrelserna.

– Vi sammanställer det till en nationell lägesbild, där vi också tar hänsyn till bland annat prognoser från Folkhälsomyndigheten, säger Pontus Rotter.

Enligt honom har bristen sett ungefär liknande ut den senaste veckan.

– Men många förbereder sig på att bristen kan öka. Prognosen är att allt fler kommer bli sjuka och behöva intensivvård.

Vad är mest akut i det här läget?

– Det går inte att svara exakt, det uppdateras varje dag.

I arbetet med att få fram utrustning undersöker myndigheterna befintliga resurser, EU-gemensam upphandling, inhemskt produktion och potentiella leverantörer. Pontus Rotter säger att myndigheten bedömer hundratals förslag och erbjudanden varje dag.

– Många kommer från privatpersoner och handlar om mindre volymer, men i det här läget fokuserar vi på tips och erbjudanden som fokuserar på större volymer. Från och med måndag kommer vi utöka kapaciteten för bedömning av detta.

Just nu ligger fokus på att köpa in mer utrustning och annars omfördela inom sjukhus, region eller mellan regioner.

– Men man tittar förstås på andra branscher. Tandläkarmottagningar till exempel, där det kommer förslag från privata aktörer som har utrustning. Vi har inte hämtat in mateiel från djursjukhus, men det är ett av de förslag som vi tittar på.

Pontus Rotter säger att det viktigaste är att öka produktionen och leveranser av materiel. Tidigare beslutade myndigheten att lämna stöd till åtta regioner.

– Det har varit olika typer av materiell skyddsutrustning och i något fall respiratorer. Men sedan har vi också i fredags och i går, tillsammans med Försvarsmakten, fattat beslut om att stödja storstadsregionerna om ökat stöd för intensivvård. Bland annat genom det som brukar kallas för fältsjukhus.

Att sjukhus nu drar ner på operationer och vård som kan vänta sparar på både utrustning och materiel, enligt Pontus Rotter. Han anser att processen för att hantera den brist som finns är så bra den kan vara, givet omständigheterna.

– Vår bild är att väldigt många aktörer gör sitt yttersta för att lösa den här situationen på ett så bra sätt som möjligt.

Läs mer: Skyddsmaterial och antibiotika räcker inte åt alla - hemligt hur stor bristen är