Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-25 11:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/migrationsverket-stoppar-400-flyktingresor-till-sverige-av-coronaskal/

SVERIGE

Migrationsverket stoppar 400 flyktingresor till Sverige av coronaskäl

På torsdag skulle somaliska FN-flyktingen Amina Haji Abdullahi ha landat på Landvetter, för att börja sitt nya liv i Sverige. Nu har hennes och 400 andra flyktingresor till Sverige stoppats på obestämd tid. Bilden är från när DN i december träffade Amina i Nairobi, där hon tvingas bära ansiktsslöja för att skydda sig från män.
Foto: Lotta Härdelin

Migrationsverket ställer in resorna för knappt 400 kvotflyktingar som de närmaste veckorna skulle ha flugit till Sverige.

Orsaken är det nya coronaviruset. Migrationsverket räknar även med att antalet asylsökande dyker.

Sverige tar årligen emot 5.000 kvotflyktingar – flyktingar utomlands som pekats ut av FN som särskilt utsatta, ofta i flyktingläger. Knappt 400 av dessa har givits flygbiljetter för att komma till Sverige under de närmaste veckorna.

Nu ställs de resorna in och skjuts på framtiden, berättar Oskar Ekblad på Migrationsverket.

– Vi fattade beslutet i fredags. Det rör i första hand alla bokningar under de närmaste två veckorna, säger Oskar Ekblad.

Sverige har de senaste åren kraftigt ökat mottagandet av kvotflyktingar via FN, från 1.900 år 2015 till dagens 5.000 per år. Samtidigt har antalet asylsökande totalt minskat.

I januari publicerade DN ett stort reportage om kvotflyktingmottagande från Nairobi i Kenya, där ugandiska och somaliska flyktingar lever under svåra förhållanden.

En av huvudpersonerna i reportaget, 29-åriga Amina Haji Abdullahi, skulle ha landat på Landvetter på torsdag morgon denna vecka. Migrationsverket har anvisat henne till Borås, där hon ska börja sitt nya liv i säkerhet.

Under måndagen fick Amina ett samtal från FN-kontoret i Nairobi att Sverige inte kan ta emot henne nu.

– Jag fick veta att resan inte blir av, alla är så rädda för coronaviruset, säger Amina Haji Abdullahi på telefon från Nairobi.

Amina flydde Somalia och islamistiska al-Shabaabs terror för tretton år sedan, när hon var sexton och hennes hemkvarter hade förvandlats till en krigszon.

Nu bor hon i Nairobistadsdelen Eastleigh – även kallad ”Little Mogadishu” – där utsattheten är så stor att Amina mot sin vilja tvingas bära ansiktsslöjan niqab, för att skydda sig mot aggressiva män.

I december fick Amina beskedet från Migrationsverket och FN att hon hade accepterats som kvotflykting till Sverige. Sedan dess har hon räknat ner dagarna till torsdagens resa.

– Jag hoppas att jag får komma till Sverige snart, inshallah, om Gud vill, säger hon.

Oskar Ekblad på Migrationsverket poängterar att de resor som nu stoppats rör kvotflyktingar som redan har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige, och att de kommer att kunna resa hit senare, när coronakrisen gått in i en annan fas. När det kan bli går inte att säga.

– Vi följer som alla händelseutvecklingen.

När kvotflyktingsresorna återupptas så har Migrationsverket på grund av coronasmittan beslutat att införa förstärkta hälsokontroller av flyktingarna.

Migrationsverket har även beslutat om åtgärder för verksamheten i Sverige för att hindra smittspridning.

– Vi försöker uppmana våra sökande att kontakta oss digitalt istället för att fysiskt gå till ett av våra kontor, för att minska exponeringen, säger Oskar Ekblad.

Migrationsverket räknar även med att coronaviruset  kommer att göra att antalet asylsökande som tar sig till Sverige minskar den närmaste tiden. Siffran har i år stadigt legat på 400-500 asylsökande per vecka.

– Danmark har stängt sin gräns. och många asylsökande kommer ju via Danmark och Öresundsbron. Dessutom har Turkish Airlines ställt in sina flygningar från Istanbul. Självklart kommer det att synas effekter av det, säger Oskar Ekblad.

Läs mer: Ewa Stenberg: Sveriges rykte som humanitär stormakt dör vid den grekiska gränsen

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Lotta Härdelin