Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-20 15:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/noa-mindre-narkotika-kan-leda-till-fler-valdsbrott/

SVERIGE

Noa: Mindre narkotika kan leda till fler våldsbrott

Linda H Staaf, chef för underrättelsenheten på Noa.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Även den internationella brottsligheten påverkas av det pågående coronautbrottet. Tullen har gjort betydligt färre beslag och den nationella underrättelsetjänsten har noterat en nedgång i gränsöverskridande aktivitet bland kriminella. Att viss typ av narkotika minskar i Sverige kan få konsekvenser:

– Antalet konflikter och våldsbrott riskerar att öka, säger Linda H Staaf, chef för Noas underrättelseenhet.

Vapen- och narkotikasmuggling, människohandel och brottslighet som utförs av internationella nätverk och stöldligor – underrättelseenheten på Noa, polisens operativa avdelning, har i sitt arbete redan sett en nedgång när det gäller aktiviteter i samtliga brottstyper som normalt sett sker över gränserna.

– Det är helt enkelt mycket svårare att verka internationellt i en värld där gränserna är stängda, konstaterar Linda H Staaf, chef för Noas underrättelseenhet.

Michael Nylander, chef för Tullverkets brottsbekämpning i Malmö, bekräftar bilden:

– Vi ser en allmän nedgång i antalet beslag. Bland de få som har gjorts är mängderna små. Normalbilden är att vi dagligen gör ett antal narkotikabeslag, framför allt handlar det om mängdsmugglingen bland tåg- och bilresenärerna, säger han.

Konsekvenserna är i nuläget svåra att överblicka. De analyseras kontinuerligt av såväl Noa som Tullen. På kort sikt bedömer man att konflikterna mellan de kriminella nätverk som verkar på narkotikamarknaden kan öka, och därmed även våldsbrotten.

– När tillgången på narkotika minskar finns det en risk för att priserna stiger. Det kan i sin tur driva på annan brottslighet när de kriminella hittar andra inkomstkällor, säger Linda H Staaf.

Till den saken hör även att polisen under det senaste halvåret dessutom gjort två rekordbeslag av cannabis – ett i Frihamnen i Stockholm där 372 kilo beslagstogs, samt ett beslag om nära 440 kilo cannabis som togs i beslag i Upplands-Bro, nor om Stockholm i början av februari. I båda fallen kom narkotikan från Spanien, varifrån det nu rimligen är svårt att få ut landet. Tillsammans betingar de båda partierna ett värde om minst 80 miljoner kronor i gatuled.

Vi märker en stor oro bland de kriminella individer vi har avlyssning på.

Enligt DN:s poliskällor kommer det här att sätta avtryck.

– Vi märker en stor oro bland de kriminella individer vi har avlyssning på. Vi har ingen aning om vad det kan leda till, men är förstås uppmärksamma. Vi vet dock att indrivning av skulder i de kriminella kretsarna ökar när det är brist på kontanter, det kan i sin tur leda till fler sprängdåd, säger en polis med insyn i arbetet.

I princip är det nu bara narkotika som redan finns i Danmark som kan smugglas in i Sverige, av danskar.

– Och så ser mönstret inte ut i verkligheten, utan det mesta kommer nerifrån Europa och passerar över flera gränser med hjälp av kurirer från hela världen, säger Michael Nylander.

Enligt Linda H Staaf kommer dagens situation att förändra förutsättningarna i form av de kriminellas rörelse- och beteendemönster.

– Vi måste anpassa oss och vara på tå. När det gäller de internationella stöldligorna tror vi att det kommer att få positiva konsekvenser i minskad brottslighet på kort sikt. Men när det gäller vapen och narkotika är det troligare att man hitta nya vägar och andra inkomstkällor, säger hon.

Michael Nylander, chef för Tullverkets brottsbekämpning i Malmö, delar den bedömningen. Tullverket kommer under den närmaste tiden att göra en omställning i sina kontrollflöden.

– Dels kan vi anta att det sker en ökning i det kommersiella godsflödet, att lastbilarna kommer att utnyttjas i större utsträckning. Dels lär det bli en ökning via post- och kurirsändningar. På de områdena ska vi nu förstärka bevakningen, säger han.

Även när det gäller alkoholsmugglingen – som enligt Tullen är den förändring som sticker ut mest så här långt är – handlar det om smuggling för mångmiljonbelopp som nu har omöjliggjorts. I dag har den i princip upphört helt.

Även om narkotikasmugglarna skulle hitta nya vägar in, lär det få en dämpande effekt på mängderna - vilket i sin tur kan skapa ökad efterfrågan när gränserna öppnar igen, menar Michael Nygren:

– Vi analyserar just nu läget och hur vi ska angripa problem som kan uppstå framöver. De stängda gränserna kommer inte att vara för evigt, och när de öppnar igen finns det risk för ett uppdämt behov. Då måste vi vara på tå, minut för minut.

På lång sikt ser Linda H Staaf att än större utmaningar väntar:

– Det är i dag svårt att överblicka utvecklingen och därmed konsekvenserna av en lågkonjunktur med ökad arbetslöshet kan komma att innebära, men vi måste ta höljd för att det kan leda till ökad kriminalitet.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Stina Stjernkvist/TT