Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-25 04:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nya-forbud-pressar-restaurangbranschen/

SVERIGE

Nya förbud pressar restaurangbranschen

Socialminister Lena Hallengren håller pressträff tillsammans med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. Nya föreskrifter som riktar sig till restauranger, caféer och barer presenteras nu av regeringen. Endast bordsservering kommer att tillåtas, enligt Lena Hallengren.
Foto: Lotta Härdelin

Nu skärps reglerna ytterligare för den hårt drabbade restaurangbranschen. Endast bordsservering tillåts vilket innebär att det blir stopp för både barhäng och dans.

– Det är nödvändigt för att minska smittspridningen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Regeringen och Folkhälsomyndigheten överens om nya föreskrifter för landets restauranger, caféer, nattklubbar och barer. Från och med onsdag kommer enbart bordsservering att vara tillåten. Att stå i en bar eller på ett dansgolv kommer att förbjudas med hänvisning till smittskyddslagen.

– Det här beslutet kommer så klart att påverka många företagare och anställda runt om i landet. Vi förstår det. Men läget är allvarligt och den här åtgärden behövs för att begränsa smittspridningen, säger socialminister Lena Hallengren.

De nya åtgärderna innebär att den redan hårt pressade restaurangbranschen får ytterligare restriktioner. De senaste dagarna har många krögare vittnat om tomma bord och obefintlig omsättning i coronasmittans spår. Finansminister Magdalena Andersson (S) har lovat att återkomma i närtid med en extra ändringsbudget med stöd till småföretagare som drabbas av coronakrisen.

Enligt Folkhälsomyndigheten är de nya åtgärderna ett led i att försöka få smittspridningen att gå så långsamt som möjligt. Huvudsyftet är att få bort trängseln. Det är upp till varje restaurang eller kafé att säkerställa att det inte blir köbildningar till kassor eller bufféer.

– Alla krögare måste göra en plan för hur man kan minska smittspridningen i den lokal man disponerar. Vi kommer bara att tillåta servering vid sittande bord, alltså ingen barservering, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Exakt hur de nya föreskrifterna kommer att slå mot olika verksamheter är ännu oklart. Att hämta sin mat från restauranger påverkas inte, men en effekt ser ut att bli att landets dansgolv behöver slå igen.

– Bufféer förbjuds inte explicit. Det är mest den här trängseln när man står och köar och så vidare. Dans innebär ju ett stående på det viset, den här tolkningen får utvecklas men den här verksamheten har vi räknat med ska ebba ut, åtminstone tillfälligt, säger Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten avråder fortfarande från resor men kräver inte att landets skidanläggningar slår igen. Däremot rekommenderar myndigheten att alla som planerar att resa någonstans i påsk tänker sig för en extra gång.

– Varken skidåkning eller liftåkning innebär några påtagligt större smittrisker än om man rör sig i samhället i övrigt, säger Johan Carlson.

– Men alla som ska ut och resa måste ta sig en funderare: är den här resan verkligen nödvändig.

Med tanke på att restaurangerna redan i dag är nästan folktomma, hur stor skillnad gör den här nya åtgärden?

– Restaurangerna har redan i stor utsträckning redan anpassat sig. Men på vissa turistorter och i Stockholm ser vi att det är ganska stor verksamhet och trängsel. Där tror jag att vi kan göra skillnad, säger Johan Carlson.

Hur har ni vägt in att det här är en bransch som redan är hårt pressad?

– I grunden ser vi på vilka effekter det har på smittspridningen. Det här är ett ganska tydligt exempel på ett ställe där man har stora risker för smittspridning. I många länder har man helt enkelt beordrat näringen att slå igen. Vi vill inte gå så långt. Det här borde ge tillräckliga effekter just nu.

Fakta:Detta gäller

*Besökare får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning. Stående servering vid barer är inte tillåtet.

* Det är verksamhetens uppgift att se till att trängsel eller långa köer inte förekommer i, eller i anslutning till, lokalerna.

* Varje verksamhet ska ha rutiner för hur de kan förhindra smittspridning av Covid-19. Riskbedömningar ska göras regelbundet och personal ska få instruktioner om hur de kan förhindra smittspridning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Lotta Härdelin