Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-19 23:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/nytt-krispaket-for-att-radda-foretagen/

SVENSK POLITIK

Nytt krispaket för att rädda företagen

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP), Mats Persson (L), finansminister Magdalena Andersson (S) och Emil Källström (C).
Foto: Magnus Hallgren

Regeringen och samarbetspartierna lägger fram ett nytt krispaket till svenska företag. Samtidigt varnar finansminister Magdalena Andersson (S) för att vidta alltför drastiska åtgärder som kan slå mot ekonomin.

– Vi håller inte på med olika symbolåtgärder, säger hon.

Regeringen och samarbetspartierna Centern och Liberalerna är överens om ett nytt krispaket som ska frigöra 125 miljarder kronor ytterligare till svenska företag. Merparten handlar om ökade krediter men regeringen skjuter också till tre miljarder till statliga Almi för att öka utlåningen till små och medelstora företag.

– Det här är ett krispaket för att stötta svenska företagare och svenska jobb. Här handlar det om att få ut ytterligare likviditet och krediter i ekonomin, säger finansminister Magdalena Andersson.

Tidigare har regeringen och samarbetspartierna frigjort uppemot 300 miljarder kronor i ett annat krispaket samt slopat sjuklöneveckan och infört ett system med korttidspermittering.

– De tidigare åtgärderna riktar sig också till små- och medelstora företag. Att ta bort sjuklöneveckan gäller till exempel alla företag och kommer så klart betyda mycket om det är många som blir sjuka, säger Magdalena Andersson.

Under fredagen meddelade lastbilstillverkaren AB Volvo att cirka 20.000 anställda permitteras från sina jobb. Magdalena Andersson anser att det visar att regeringens åtgärder har effekt.

– Det här visar hur bra det var att vi kunde komma med korttidspermitteringar. Det gör att istället för att varsla kan Volvo nu göra den här korttidspermitteringen. Det är en stor trygghet för de anställda att de kan ha kvar sina jobb, säger Magdalena Andersson.

Hur ser du på riskerna för massarbetslöshet?

– Man ska verkligen inte sticka under stol med att det är ett mycket allvarligt ekonomiskt läge. Det som började i turismindustrin och transportsektorn sprider sig nu till handeln och industrin.

– Därför välkomnar jag en diskussion om vad det är för åtgärder som regeringar vidtar i det här läget för att stoppa smittspridningen. Den svenska regeringen har från en del håll fått kritik för att vi inte vidtar mer drastiska åtgärder än vad Folkhälsomyndigheten föreslår. Vi tvekar inte en sekund att vidta åtgärder som är viktiga för att stoppa smittspridningen. Men vi vidtar inte på egen hand åtgärder som inte kan vara effektiva för det men kan slå mot ekonomin, säger Magdalena Andersson.

Hur ser du på avvägningen mellan att bromsa smittspridningen och att bromsa effekterna på ekonomin?

– Regeringens linje är glasklar och har varit densamma hel tiden. Vi tvekar inte en sekund att vidta åtgärder som är bra för att stoppa smittspridningen, men vi håller inte på med olika symbolåtgärder. Vi lyssnar på experterna och vidtar åtgärder som är nödvändiga för att stoppa smittspridningen.

– Här kommer det att behövas en diskussion på europeisk nivå om det drar ut på tiden. Att vi har en mer gemensam strategi kring de här frågorna.

Hur ser du på risken att Sverige är på väg in i recession?

– Det är en allvarlig situation. Vi är en del av en global ekonomi och det är klart att de väldigt drakoniska åtgärderna som vidtas i vissa europeiska länder påverkar också oss.

Läs mer: Jonas Fröberg: Volvo Cars stopp kan skicka Sverige in i depression

Fakta.Krispaketet

Statliga Almi Företagspartner får ett kapitaltillskott på tre miljarder kronor för att öka sin utlåning till små och medelstora företag.

Statliga Svensk Exportkredits låneram utökas från 125 miljarder till 200 miljarder för lån till exportföretagen.

Exportkreditnämndens (EKN) tak för kreditgarantier utökas från 450 miljarder till 500 miljarder kronor. EKN förutser en ökad efterfrågan på kreditgarantier, likt under finanskrisen 2008. Taket läggs nu på samma nivå som då.

Källa: TT

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Magnus Hallgren