Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-19 03:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stora-varsel-tvingar-regeringen-lagga-extra-budget/

SVENSK POLITIK

Stora varsel tvingar regeringen lägga extra budget

Finansminister Magdalena Andersson.
Foto: Magnus Hallgren

Antalet varsel ökar snabbt i coronakrisens spår. Nu förbereder regeringen ytterligare en extra budget för att bromsa de ekonomiska effekterna.

– Vi kommer inte att kunna rädda alla jobb och alla företag, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Hittills under mars har cirka 20 000 personer varslats om uppsägning, varav merparten i förra veckan. Takten på varsel är enligt Arbetsförmedlingen nu högre än vad den var under finanskrisen, och det är i första hand hotell- och restauranganställda i storstadsregionerna som drabbas.

– Läget på arbetsmarknaden är bekymmersamt, säger finansminister Magdalena Andersson.

Regeringen förbereder nu ytterligare en extra ändringsbudget som ska presenteras inom kort. Den kommer enligt Magdalena Andersson att innehålla ytterligare åtgärder för att skydda svenska företag och jobb.

– Små företag är särskilt utsatta i den här situationen så förslag som gäller dem tittar jag extra noga på, säger Magdalena Andersson men vill inte i detalj gå in på vad hon kommer att föreslå.

Hon understryker dock att Sverige och svenska företag har en tung tid framför sig.

– Den här krisen kommer att ha en stor påverkan på svensk ekonomi. Det är ingen tvekan om att det kommer att krävas ytterligare åtgärder utöver dem vi presenterat. Men jag vill också vara ärlig med att oavsett hur många åtgärder vi presenterar så kommer vi inte att kunna rädda alla jobb och alla företag. Det vi kan göra är att så långt det är möjligt lindra virusets ekonomiska konsekvenser, säger Magdalena Andersson.

Så sent som i fredags presenterade regeringen och samarbetspartierna ett nytt krispaket för de svenska företagen. Merparten handlade om ökade krediter men regeringen skjuter också till tre miljarder kronor för att öka utlåningen till små och medelstora företag. Tidigare har regeringen och samarbetspartierna frigjort uppemot 300 miljarder kronor i ett annat krispaket samt slopat sjuklöneveckan och infört ett system med korttidspermittering. De tillgängliga 300 miljarderna består i huvudsak av uppskjutna skatteinbetalningar, ett slags lån som ska betalas tillbaka senare.

Moderaterna anser att de åtgärder som regeringen hittills satt in för att stötta företagen är bra men att de inte räcker. M vill nu bland annat att arbetsgivaravgiften slopas under två månader för att företagen ska få större möjlighet att överleva coronakrisen. Förslaget innebär en kostnad för staten på 72 miljarder kronor.

– Våra förslag handlar i huvudsak om att dramatiskt lyfta bort kostnader från det svenska näringslivet, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Förslaget omfattar alla företag och ska gälla under april och maj.

M vill också att staten under samma period går in och tar halva hyreskostnaden för företag som drabbas hårdast av coronasmittans effekter. Det handlar bland annat om hotell, butiker och restauranger och beräknas kosta staten sex miljarder kronor.

– Man har inga säkerheter i fastigheten och man har inga intäkter. Då måste man få ner hyreskostnaden, säger Elisabeth Svantesson (M), ekonomisk-politisk talesperson.

M vill även inrätta en statlig riskkapitalfond på 100 miljarder kronor. Den innebär att staten ska kunna investera i privata företag genom att köpa så kallade preferensaktier, som saknar rösträtt men ger företräde vid aktieutdelningar.

Finansminister Magdalena Andersson vill inte kommentera Moderaternas förslag.

– Vi får mycket olika förslag från många olika håll och vi tittar naturligtvis på de förslag som finns. Jag säger inte att några förslag är dåliga. Jag tittar på alla förslag, sen får vi analysera dem och sen kommer vi med åtgärder som vi anser lämpliga utifrån den situation som är där och då, säger Magdalena Andersson.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Magnus Hallgren