Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-29 15:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/stort-krispaket-till-svenska-foretag/

SVENSK POLITIK

Stort krispaket till svenska företag

Videon är 2 min 14 sek lång. Finansminister Magdalena Andersson (S): ”En helt unik situation för svensk ekonomi”.

Regeringen sjösätter ett omfattande stödpaket för att rädda svenska företag. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) omfattar paketet över 300 miljarder kronor.

– Det här är en helt unik situation för svensk ekonomi, säger hon.

Staten tar över sjuklöneansvaret, står för halva lönekostnaden vid korttidspermittering och ger företagen anstånd med att betala in skatt. Det är de bärande delarna i det krispaket som regeringen tillsammans med stödpartierna C och L nu sjösätter för att bromsa effekterna av nya coronasmittan.

Om åtgärderna utnyttjas fullt ut frigör krispaketet över 300 miljarder kronor till företag, enligt finansminister Magdalena Andersson.

– Hur mycket det kommer att omfatta beror naturligtvis på hur situationen kommer att utvecklas, säger Magdalena Andersson.

Foto: Magnus Hallgren

De största summorna ligger i förslaget om anstånd med skatteinbetalningar. Det handlar om moms, arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt. Om det utnyttjas fullt ut omfattar det cirka 300 miljarder kronor.

Det är emellertid inte några pengar som staten efterskänker till företagen, utan ett uppskov som ska betalas in längre fram.

– Vi ser det här som ett viktigt sätt att få företag att behålla likviditeten och få möjlighet att betala ut löner, säger Mats Persson (L), ekonomisk-politisk talesperson.

Företagen får nu också en möjlighet att korttidspermittera personal. Innebörden är att staten kommer att stå för drygt halva lönekostnaden. Den anställda får samtidigt behålla cirka 90 procent av lönen.

– Kostnaden för det här förslaget beror helt på utnyttjandet. Vi har också möjlighet att skala upp det beroende på hur det här utvecklas, säger Emil Källström (C), ekonomisk-politisk talesperson.

Staten tar också över sjuklöneansvaret i två månader. En vanlig månad skulle åtgärden kosta ungefär två miljarder kronor för staten.

– Med tanke på omständigheterna är det rimligt att anta att kostnaderna kommer att vara ännu högre när det är på plats, säger Mats Persson.

Finansminister Magdalena Andersson konstaterar att spridningen av coronaviruset kommer att få betydande negativa effekter på jobb och ekonomi.

– Sverige har en tung och påfrestande tid framför sig. Hela samhället kommer att påverkas. Eftersom detta påverkar hela vårt land ska vi också ta oss igenom detta tillsammans, säger Magdalena Andersson.

Ett kraftfullt och bra paket. Det är betyget från Svenskt näringslivs vd Jan-Olof Jacke efter att regeringen presenterat stödåtgärderna för näringslivet. Han pekar särskilt på att företagens akuta likviditetsbrist mildras genom anstånd med skatter och att uppsägningar kan undvikas genom korttidspermitteringar.

– Det är ett väldigt bra steg i rätt riktning, men utsatta branscher kommer att behöva mer, säger Jan-Olof Jacke.

– Vi ser ett fritt fall för persontransporter och i besöksnäringen, även en del andra sektorer har drabbats väldigt kraftigt. För de som står med noll intäkter är de här lättnaderna välkomna men inte tillräckliga.

Även oppositionen regerar positivt på dagens besked från regeringen och samarbetspartierna C och L.

Elisabet Svantesson är Moderaternas ekonomisk-politisk talesperson.

– Det är ett mycket akut läge där många företag har akut brist på likviditet så det här är ett viktigt paket som kommer att göra skillnad och kunna rädda jobb och företag.

Hon tror dock att det kommer att behövas mer som är riktat direkt till de mest drabbade branscherna, som besöksnäringen och transportsektorn..

– Där är det en nattsvart situation som vi inte har sett förut.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Jakob Forssmed är också positiv.

– Det är precis de åtgärder som Kristdemokraterna efterfrågade i förra veckan och det är bra att de snabbt kommer på plats. Det kan bidra till att näringslivet får en möjlighet att övervintra under de här mycket tuffa förhållandena. Vi vet att säger man upp personal så blir det svårare att komma tillbaka efter krisen. Kanske kan man nu undvika det, säger Jakob Forssmed.

Åtgärderna är bra och nödvändiga, anser Vänsterpartiets Ulla Andersson, men hon vill också se lättnader i reglerna för a-kassan. Det är också något som V har framfört till regeringen.

– De som först blir av med jobben är de som har olika typer av visstidsanställningar. De får de väldigt tufft eftersom de har svårt att få ihop det antal timmar som krävs för att vara med i a-kassan. Jag tycker att man borde ha lagt fram även sådana förslag, säger Ulla Andersson.