Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-28 18:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/who-sverige-kan-vara-en-framtida-modell/

SVERIGE

WHO: Sverige kan vara en framtida modell

Videon är 1 min 51 sek lång. WHO-chef berömmer Sveriges coronastrategi: ”Kan vara en framtida modell.”

– Sveriges sätt att agera kan vara framtidens modell för hur man ska möta en smitta. Det sa Michael Ryan, Världshälsoorganisationens ansvarige för WHO:s krisberedskap på onsdagen.

Det var på en fråga om Sverige kan ha en bättre chans att klara sig från en andra våg av smittspridning, eftersom flera personer nu exponerats för smittan, som Michael Ryan lyfte fram Sverige som ett gott exempel i samband med en presskonferens på onsdagen:

– Det finns en uppfattning om att Sverige inte har vidtagit några kontrollåtgärder utan bara låtit smittan sprida sig, inget kan vara längre från sanningen. Sverige har lagt en mycket stark policy när det gäller folkhälsan, det handlar om fysisk distansering och hur man ska skydda äldre på olika vårdhem och mycket annat. Vad man har gjort annorlunda är att myndigheterna lutar sig mot sitt förhållande till sina invånare och deras villighet att genomföra fysisk distansering och att själva reglera. Man har litat på sina invånare. Om det kommer att lyckas helt det får vi se.

Michael Ryan berömde också Sverige för att ha klarat trycket på sjukvården:

– Sverige har testat, man har utökat kapaciteten att ta hand om iva-patienter ordentligt och sjukvårdssystemet har klarat sig inom sin kapacitet.

När det gäller smittspridningen inom äldrevården sa Michael J Ryan att detta inte är unikt för Sverige:

– Som många andra länder i Europa har Sverige drabbats av ansamlingar av sjukdomen på äldrevården. Det är tragiskt men inte unikt. En rad länder har upplevt samma sak. Detta måste undersökas noga. Våra äldre dör över hela Europa.

Michael Ryan sa också att de flesta människor inte verkar ha fått några antikroppar och att risken för att smittan återkommer är hög. Särskilt om man öppnar ett samhälle för tidigt.

– Ska vi nå ett nytt normalläge så tror jag att Sverige representerar en framtida modell, om vi vill återvända till ett samhälle som vi inte måste stänga.

Bild 1 av 2
Foto: Salvatore Di Nolfi
Bild 2 av 2
Foto: Martial Trezzini/AP

– Vi måste anpassa oss under en kanske ganska lång tid där viruset påverkar vårt fysiska och sociala förhållande med varandra. Vi måste vara medvetna om att viruset finns där och göra allt som individer och familjer så att viruset inte sprids. Det innebär att vi måste förändra våra liv. Och jag tror att det är det Sverige just nu undersöker hur man kan klara av.

– Jag tror det finns saker att lära oss av våra kollegor i Sverige.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att det nu gäller för Sverige att leva upp till förväntningarna:

– Det är förstås roligt och smickrande för hela Sverige som är en del av detta. Vi ska försöka leva upp till de förväntningar det innebär.

Smittskyddsexperten och professorn Johan Giesecke, som är rådgivare till WHO menar att Sverige har gått rätt väg:

– Covidutbrottet har hanterats fel i hela världen utom i Sverige. Men kanske kan andra länder lära sig något. Andra länder har redan lika hög dödlighet som vi. England har till exempel dubbelt så många döda som Sverige räknat på folkmängden, Belgien har fler döda än Sverige, Spanien har fler döda. Det är bara Danmark, Norge och Finland som sticker ut. Resten av Europa…

– Det här är en enormt smittsamt sjukdom som sprids snabbt och inget land har lyckats skydda sina äldreboenden, utom möjligen Norge. Det räcker med ett enda misstag av en personal för att sätta igång smittan. Jag tror inte folk förstår hur smittsamt det kan vara, säger Giesecke.

WHO har publicerat siffror som visar att nästan 50 procent av alla dödsfall i Europa har ägt rum på äldreboenden. Hur kommenterar du dem?

– Det kan nog stämma säkert, det stämmer för Sverige där vi har omkring 40 procent. Sverige behöver inte ha särskilt dåligt samvete. Man kan ju tycka att om man har en hård stängning av samhället som Storbritannien borde det kunna hjälpa mot spridningen på ålderdomshem, men det har det inte gjort.

Sveriges statsminister Stefan Löfven har också skickat ett brev till WHO-chefen där Löfven övergripande beskrev Sveriges strategi för att rädda liv och försök att förhindra en omfattande smittspridning i samhället. Ett brev som WHO-chefen tackade för under onsdagens presskonferens.

– Tack så mycket, your excellency, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus på bruten svenska.