Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-19 22:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ytterligare-21-personer-registrerade-avlidna-i-covid-19/

SVERIGE

Ytterligare 21 personer med covid-19 registrerade avlidna

Videon är 49 min lång. Myndigheter höll pressträff om det senaste läget.

Ytterligare 21 personer med covid-19 har registrerats som avlidna under det senaste dygnet, visar Folkhälsomyndighetens senaste siffror. Samtidigt har man i Sverige nu inte längre någon överdödlighet.

– Men det är helt uppenbart fortfarande en pressad situation, sa Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

I Sverige fortsätter antalet bekräftade fall att öka på grund av en utökad testning, antalet avlidna och iva-vårdade minskar fortfarande.

Anders Tegnell berättade under pressträffen också om en analys man gjort om vilka yrkesgrupper som är överrepresenterade när det kommer till fall av covid-19. Det är framför allt inom serviceyrken man ser en överrepresentation, särskilt bland taxi-, buss- och spårvagnsförare.

– Det är inte särskilt förvånande, men det är bra att ha statistik som bekräftar den bilden man hade, sa Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten har också analyserat svenskarnas resande. Man har under de senaste veckorna sett en viss ökning vad gäller resande i Sverige. Men svenskarna reser fortfarande mindre än vanligt, resor mellan Stockholm och Gotland har till exempel minskat med en tredjedel.

– Den svenska strategin är därmed hållbar, vi gick inte ner lika mycket som de andra nordiska länderna men de har nu börjat gå upp, sa Anders Tegnell.

Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten medverkade på presskonferensen för att berätta om situationen i Norrbotten och särskilt Gällivare som nyligen haft ett utbrott. Han berättar att man länge haft en relativt lugn situation med ganska få fall, runt 5–10 nya fall per dag. När man nu börjat provta i en högre grad har siffrorna dock börjat att sticka iväg.

– Belastningen på vården var absolut störst i april, precis som i övriga delar av landet. Men i slutet av juni ser vi en ökning, framför allt gällande behovet av intensivvård, vilket kan kopplas till utbrottet i Gällivare, sa Anders Nystedt.

Incidensen är absolut högst i Gällivare, där man har bekräftat drygt 16 fall per 1.000 invånare. Han säger att man tror att detta nya utbrott har sitt ursprung i gruvnäringen där 800 personer nyligen rest in till Gällivare för reparationsarbete. Nu har man dock nyligen lyckats begränsa spridningen.

– Vi upptäckte det något sent eftersom det var i samband med ökade tester. Det handlade nog om en mer avslappnad attityd jämfört med de allmänna rekommendationer vi har. Det blev en stor smittspridning i vissa arbetslag och sedan ute i samhället, sa Anders Nystedt.

191 personer med covid-19 intensivvårdades i Sverige under torsdagen. Det berättade Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef vid Socialstyrelsen. Ytterligare 908 personer med covid-19 vårdades på andra avdelningar.

– Kurvan fortsätter sakta nedåt. Det som är oroväckande är de här regionala variationerna, sa Taha Alexandersson.

Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket, berättade under pressträffen att det är mer nödvändigt än vanligt att personal inom vård och omsorg ska få sig rejält med återhämtning under sommaren. Hon sa att semesterfirare bör påminna sig om att man är en del av andras arbetsmiljö när man reser. Vidare berättade hon om att man har startat en tillsynsaktivitet där man tittar närmare på hur situationen för till exempel väktare, städare och butiksanställda ser ut.

– Vi ser alla fram emot en skön ledighet. Men som sagt, pandemin tar inte semester även om vi gör det. Budskapet är att det inte är tid att slappna av, utan följ de rekommendationer och restriktioner som faktiskt gäller.

Antikroppar hos 17 procent av testade i Stockholm: ”Indikerar en utbredd smittspridning”