Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-29 10:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/det-ar-som-att-de-gick-in-i-ett-krig-utan-att-vara-bevapnade/

VÄRLDEN

”Det är som att de gick in i ett krig utan att vara beväpnade”

Sjukvårdspersonal på Alpini-sjukhuset i Bergamo tillsammans med borgmästaren Giorgio Gori.
Foto: IPA/Sipa

ROM. Smittspridningen som lett de flesta dödstalen i provinsen Bergamo i Lombardiet började på fotbollsplanen. 45.000 fotbollsälskare gick på Champions Leaguematchen mellan Atalanta och Valencia den 19 februari i Milano. Matchen omtalas nu som ”en förödande smittbomb med coronavirus.”

– Smittan fanns redan på stadion. Flera av fotbollsälskarna bar redan på viruset. Denna match har uppenbart förvärrat situationen, säger Bergamos borgmästare Giorgio Gori.

På tisdagen svarade han på frågor vid en digital presskonferens för den utländska pressklubben i Rom, där reportrar från hela världen ställde frågor i en timme.

DN passade på att ställa den enkla och mycket konkreta frågan: Varför inrättade man aldrig en röd zon i Bergamo, som skulle inneburit att staden blev isolerad?

– Det är en bra fråga. Det fanns tidigt olika uppfattningar om hur man skulle agera. En röd zon skulle ha helt blockerat områdets många viktiga industrier och produktion och det ville man till varje pris undvika. Vi är inte en zon som söder om Milano där man endast bedriver jordbruk, svarar Giorgio Gori.

Det är lätt att vara efterklok. I dag medger stadens borgmästare att viruset spreds enormt inte bara på stadion i Milano utan även på sjukhuset i grannkommunen Alzano Lombardo som endast ligger på fem kilometers avstånd från Bergamos centrum.

Giorgio Gori
Foto: IPA

I dag betonar Giorgio Gori, som varit Bergamos borgmästare sedan 2014, att alla har begått allvarliga fel.

– Ingen kommer undan misstaget att ha underskattat detta virus. Vi trodde att det skulle räcka med hålla sig undan stora folksamlingar och att vara på ordentligt avstånd för att inte blir smittad och därmed fortsätta att leva som vanligt. Det kan vi inte göra.

Varför är dödsoffren så enormt många i just Lombardiet?

– Vi har haft två smitthärdar. En i Codogno och en utmed floden Serios dalgång intill Bergamo. Ingen annan region har haft en liknande situation. Krissituationerna liknar varandra. De har båda haft en enorm topp av fall och båda har spritts via sjukhus.

Giorgio Gori menar att huvudproblemet är att sjukvården från början gjort fel diagnos. Många coronapatienter har fått diagnosen lunginflammation.

– Jag är inte läkare men har läst mig till att viruset fanns här redan i december.

En begravning i Zogno nära Bergamo den 21 mars. Enbart i Lombardiet har fram till och med igår 4 175 människor avlidit efter att ha smittats av coronaviruset, vilket är mer än i hela Kina.
Foto: Piero Cruciatti/AFP

Han tillägger att en annan bidragande orsak är att stora delar av Lombardiet består av tätorter. Regionen har tio miljoner invånare med många som pendlar till jobbet med bil eller tåg. Regionen är Italiens rikaste med många personer som regelbundet åker på utlandsresor från Milano.

Vilka är nu de främsta aktuella problemen?

– Vår beredskap vad gäller sjukhus står inte i proportion till alla personer som har insjuknat. Nu kallar vi in nyutexaminerade, volontärer och läkare som nyligen gått i pension. Vi får också hjälp av Ryssland som skickat 31 läkare, liksom Kuba.

Ett 40-tal läkare har insjuknat och flera har dött i Bergamo. Det fanns inte ens munskydd så att det räckte till alla.

– Det är som att de gick in i ett krig utan att vara beväpnade, säger Giorgio Gori med en bitter ton till världspressen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 3
Foto: IPA/Sipa
Bild 2 av 3
Foto: IPA
Bild 3 av 3
Foto: Piero Cruciatti/AFP