Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-26 02:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/finlands-krislager-kommer-till-anvandning-i-coronatider/

VÄRLDEN

Finlands krislager kommer till användning i coronatider

Finlands statsminister Sanna Marin (i mitten) säger att andra länder visat intresse för landets beredskapslager.
Foto: Antti Aimo-Koivisto/AFP

HELSINGFORS. Till skillnad från Sverige har Finland fortfarande ett beredskapslager för kristider. Nu tycks grannländerna vara intresserade av Finlands förråd av mat och mediciner. Men regeringen begränsar all medicinexport.

Finlands obligatoriska beredskapslager, skyddat av lagen, ska trygga att det finns livsmedel och mediciner för tre till tio månader även om samhället stänger ner. Bufferten räknas ut enligt de senaste årens normala konsumtion och fylls på kontinuerligt. Grossister, sjukhus och medicinfabriker är skyldiga att följa lagen. Den gäller både privata företag och staten.

Många länder hade tidigare ett liknande lager, som en följd av 1900-talets världskrig och geopolitiska kriser.

I Sverige upphävdes beredskapsförordningen 2002. EU-inträdet ledde till att man började montera ner lagren successivt.

På tisdagen avslöjade Finlands statsminister Sanna Marin, enligt Hufvudstadsbladet, att andra länder varit intresserade av det finska lagret. Regeringen tog samtidigt beslut om att begränsa medicinexport.

På Finlands motsvarighet till läkemedelsverket, Fimea, säger direktör Johanna Nystedt att lagret rymmer bland annat antibiotika som kan komma till användning för att behandla följdsjukdomar av det nya coronaviruset.

Men medicinlagret räcker inte i evighet, och enligt Nystedt är hamstringen ett problem även i Finland.

– Den mängd vi har bygger på normal konsumtion. Men om folk hamstrar stora mängder mediciner, vilket vi ser nu, kan vi få en medicinbrist, säger hon.

Enligt Hufvudstadsbladet har Finland ett beredskapslager som närmast motsvarar nivån i Schweiz. Det gäller olja, livsmedel, utsäde, metaller och till exempel reservdelar för jordbruket. Olja finns för 2–5 månader och spannmål för 6 månader.

Finlands självförsörjningsgrad för livsmedel är 80 procent, jämfört med 50 procent i Sverige.

Hos livsmedelsproducenten Snellman i Österbotten har man tagit emot samtal från södra Sverige senaste veckan.

– Det är grossister som varit i kontakt eftersom de haft stor brist på råvaror till köttfärs, säger Roland Snellman, vd för företaget.

Enligt honom är självförsörjningen på köttprodukter överlag högre i Finland jämfört med Sverige.

– Hos oss har det varit ett medvetet val att hålla välja inhemskt framför import och på det sättet trygga den inhemska näringskedjan.

Han tror att landets beredskapslager är typiskt för ett land med Finlands historia.

– Med historien i ryggen tror jag att det här är en viktig sak i Finland. Det finns fortfarande människor här som minns krigstiderna.

Läs mer: Sanna Marin: Jag hade inte haft en chans utan välfärdssamhället

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Antti Aimo-Koivisto/AFP