Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-16 13:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/linde-skeptisk-till-forslag-om-okad-coronasamordning-av-eu-insatser/

VÄRLDEN

Linde skeptisk till förslag om ökad coronasamordning av EU-insatser

Utrikesminister Ann Linde
Foto: Virginia Mayo/AP

PARIS. Frankrikes president Emmanuel Macron vill se en gemensam kraftansträngning från EU-länderna för att bemöta det nya coronaviruset. Men Sveriges utrikesminister Ann Linde är avvaktande.

– De olika regeringarna fattar olika beslut – och jag tycker nog att det är riktigt. Situationen är väldigt olika i Italien, Frankrike och Sverige, säger Linde till DN.

På tisdagskvällen med start klockan 17 håller EU:s stats- och regeringschefer ett toppmöte på video om krisen som det nya coronaviruset gett upphov till.

På agendan: att samordna insatserna i EU för att bättre kunna hindra spridningen, snabba på forskningen för att få fram mediciner och vaccin, och diskutera hur man ska hantera de ekonomiska konsekvenserna.

Så här långt har EU överlåtit till de 27 medlemsstaterna att agera mer eller mindre på egen hand för att minimera antalet nya fall av covid-19, den sjukdomen som det nya coronaviruset kallas ger upphov till.

I måndags manade dock Emmanuel Macron till större handlingskraft och koordinering från EU:s sida.

”För att bemöta covid-19 måste vår union agera med kraft. Jag vill mana våra europeiska partners att vidta akuta åtgärder för att koordinera sjukvårdsinsatserna, forskning och det ekonomiska svaret på krisen. Låt oss agera tillsammans nu”, twittrade Macron.

Frankrike uppges ha kontaktat övriga EU-länder och fått till det extrainsatta telefonmötet.

Men när Sveriges utrikesminister Ann Linde besökte Paris på tisdagen för överläggningar med sin franska kollega Jean-Yves Le Drian lät hon skeptisk till en utökad koordinering av insatserna.

– Det finns redan internationella samarbeten för att hantera det nya coronaviruset, framför allt inom världshälsoorganisationen WHO. Hälsoministrarna möts löpande i EU, och så har vi ju EU:s smittskyddsmyndighet, som ligger i Stockholm. Sen fattar de olika regeringarna olika beslut – inte gemensamma beslut. Och jag tycker nog att det är riktigt, säger Ann Linde till DN.

Men blir det inte väldigt spretigt? Man får intrycket av alla länder agerar olika.

– Jo, det blir ju väldigt spretigt, eftersom smittsituationen ser väldigt olika ut i olika länder. Vi har inte alls samma situation i Sverige, Italien eller Frankrike. Det måste anpassas nationellt, och det tycker jag är riktigt. Sen att man gör en del saker för att stötta varandra – som gemensamma upphandlingar av munskydd, handskar och annat – det ger naturligtvis EU ett mervärde.

Måste det till några stora stödpaket för att få igång ekonomin efter det här?

– Inte som vi bedömer det från svensk sida. Finansministern har gjort bedömningen att detta påverkar tillväxten negativt, men i Sverige har vi en stabil ekonomi och vi har pengar i ladorna. Om det skulle behövas extra åtgärder, så har vi möjlighet att göra det, säger utrikesminister Ann Linde.

Hur ser du på att Österrike nu i praktiken verkar ha stängt landgränsen till Italien?

– Det är upp till varje land att fatta de beslut som det anser behövs för att skydda befolkning. Vi följer situationen mycket noggrant, och kommer att fatta nya beslut utifrån vad som händer.

Kan den här krisen bli ett problem för den fria rörelsen i EU? Tror du att det finns någon risk att hela Schengensystemet kollapsar?

– I Schengen finns möjlighet att vid extraordinära händelser stänga gränserna tillfälligt. Det kan vara vid grov brottslighet, terrorism eller smittspridning. Så nej, jag tror inte Schengen kollapsar. Men givetvis utsätts nu flera system för en väldigt stark påfrestning med anledning av det nya coronaviruset, säger Ann Linde.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Virginia Mayo/AP