Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-29 09:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/lyxhotell-blir-karantansbostader-sa-hanterar-varldens-lander-en-ny-vardag/

VÄRLDEN

Lyxhotell blir karantänbostäder – så hanterar världens länder en ny vardag

Kioskerna som säljer pommes frites är fortsatt öppna liksom ställen för hämtmat.
Foto: Kenzo Tribouillard/AFP

Femstjärniga hotell i New Delhi har förvandlats till karantänbostäder, körsbärsträdens blomning blir ingen fest i Japan och i Frankrike erbjuds eleverna distansundervisning.

DN:s korrespondenter skildrar på plats hur vardagslivet i ett slag förändras av nya coronaviruset i en rad stora städer.

Belgien

Sedan midnatt mellan fredag och lördag är djurparker, restauranger, barer etc stängda. Kioskerna som säljer pommes frites är fortsatt öppna liksom ställen för hämtmat. Matbutiker och apotek är öppna som vanligt, för övriga butiker finns begränsningar.

Alla sport- och kulturevenemang är inställda.

Skolor är stängda, utom för barn vars föräldrar arbetar i vården eller där inte barnomsorg kan ordnas på annat sätt. Förskolorna fortsätter dock att hålla öppet. Anhöriga och vänner får inte besöka gamla som bor på vårdhem.

Arbetsgivare uppmanas att låta sina anställda arbeta hemifrån, vilket bland annat de som jobbar inom EU-kommissionen redan gör.

Kollektivtrafiken i Bryssel är i gång, men biljetter säljs inte längre ombord på spårvagnar och bussar. Resenärer måste köpa på webben eller i automater. En hel del tåg i Belgien är inställda liksom delar av den internationella flygtrafiken.

Tio partier i nationella parlamentet har enats om att nuvarande expeditionsministär som styr (tre partier) får utökade befogenheter för att kunna besluta om kraftfulla åtgärder under krisen. Framför allt blir den tillfälliga regeringen friare att fatta ekonomiska beslut för att till exempel stötta företag.

Pia Gripenberg, Bryssel

Jair Bolsonaro på en gatudemonstration på söndagen.
Foto: Sergio Lima/AFP

Brasilien

Brasilien är världens femte största land, men har ännu inte vidtagit några åtgärder på riksnivå. President Jair Bolsonaro tonar ned faran med viruset och menar att det är medier som blåser upp riskerna. Han tycker att andra länders agerande är ”extremt” och påstår att det råder hysteri. I söndags deltog Bolsonaro i gatudemonstrationer med fler än tusen personer i huvudstaden Brasília, trots att guvernören förbjudit folksamlingar med fler än 100 personer. Han bar inget munskydd, skakade hand med sympatisörerna och tog selfies. Ändå har läkare uppmanat honom att sitta i karantän, eftersom han umgåtts med sin presschef som bär på det nya coronaviruset.

Talmannen i kongressen fördömer Bolsonaros agerande och menar att han ignorerar faran. På sociala medier kräver folk att presidenten avgår.

På delstatlig nivå har reaktionen varit kraftigare. I delstaten Rio de Janeiro, med 16 miljoner invånare, har samtliga skolor stängts. Även biografer, teatrar och bordeller har tvingats stänga. Guvernören har även hotat med att införa ett förbud mot att hänga på stranden, men ännu har han inte vågat verkställa det. Guvernören vill att folk utgår från eget sunt förnuft, men det har inte funkat. I helgen samlades tusentals personer på stränderna i Rio.

Henrik Brandão Jönsson, Rio de Janeiro

Människor utanför en matbutik i staden Montpellier i södra Frankrike.
Foto: Sylvain Thomas/AFP

Frankrike

Frankrike inför kl 12 på tisdagen begränsningar i rörelsefriheten liknande dem som redan trätt i kraft i Spanien och Italien. Det sker i minst 15 dagar.

– Att promenera, träffa vänner i parker eller ute på gatan, eller att resa för att delta i en större familjesammankomst – det kommer inte längre vara möjligt. Bara resor för att köpa mat, åka till jobbet eller sjukhus, och viss fysisk aktivitet i ensamhet kommer att vara tillåten, sa Macron i ett tal till nationen.

Omkring 100.000 poliser och gendarmer mobiliseras för att upprätthålla utegångsförbudet. Ett särskilt intyg krävs, där personen intygar vilket syftet är med att lämna hemmet. Upp till 135 euro i böter kan ges till den som saknar intyg eller som rör sig utomhus utan lagligt skäl.

Armén sätts in i de hårdast utsatta delarna av landet, för att hjälpa till med fältsjukhus och transporter.

Sedan tidigare är alla skolor och universitet stängda. Eleverna erbjuds distansundervisning. Vissa förskolor håller öppet för att ge service till föräldrar som arbetar inom sjukvården.

Sedan i söndags är alla kaféer, restauranger, biografer och de flesta affärer igenbommade. Att kaféerna stängt är symbolladdat i Frankrike, där traditionen att ta en kopp kaffe eller ett glas vin på en uteservering går långt tillbaka i tiden. Endast livsmedelsbutiker – vilket inkluderar bagerier, grönsaksbutiker, slakterier och ostbutiker – och banker och andra samhällsbärande funktioner håller öppet.

Erik de la Reguera, Paris

Turister sjuka i covid
Foto: Mahesh Kumar A/AP

Indien

När turisterna flyr Indien förvandlas flera femstjärniga hotell nära flygplatsen i New Delhi till karantänbostäder för resenärer som kommer från utlandet. I fredags drog Indien tillbaka alla turistvisum och många skolor och gallerior håller stängt månaden ut.

Indien har så här långt relativt få bekräftade fall av det nya coronaviruset, men världens näst folkrikaste land med 1,3 miljarder invånare är på helspänn inför vad som väntas komma.

Den redan pressade sjukvården har otillräckliga resurser för att tackla explosiv smittspridning. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) saknas redan i normalläget en halv miljon läkare. Sedan förra veckan ställer militären i ordning fältsjukhus.

Att 182 rum på tre hotell används som karantänbostäder är ett sätt att avlasta vården och ge hotellkedjorna inkomst när gästerna bokat av. Indiens ekonomiska tillväxt har sedan tidigare bromsat in och den finns en stor oro för konsekvenserna av virusutbrottet.

Hittills är de bekräftade fallen kopplade till utlandsresor och myndigheterna har screenat en och en halv miljon resenärer på flygplatserna genom att mäta deras kroppstemperatur i slussar.

Mer än en miljard sms med information om viruset har skickats ut och alla telefonsamtal inleds med information om viruset. I New Delhi förbjöds sammankomster med mer än 50 personer från och med måndagen.

Mia Holmgren, Bombay

En patient smittad av det nya coronaviruset förs in på Gemellisjukhuset i Rom.
Foto: Andreas Solaro/AFP

Italien

I Italien är det mesta stängt. De enda butiker som håller öppet är mataffärer och apotek samt tidningskiosker för att folk skall få reda på vad som händer och sker. Barer och kaféer har stängt, med undantag för de som säljer cigaretter. Men de säljer bara cigaretter. En espresso är omöjlig att få tag på ute på stan.

Transporterna fungerar i Rom: buss och tunnelbana, för det fåtal personer som rör sig ute, på väg till jobbet. Hela landet har klassats som skyddszon, en definition som ersätter de tidigare röda isolerade zonerna. Tågen går men man måste ha ett giltigt skäl för att resa. Det fungerar på så sätt att man laddar ner ett dokument som man fyller i och skriver under. Där uppger man vilka skäl man har för att resa och att man avser att följa gällande lagar.

Helt isolerat är inte Italien. Ett fåtal utländska flyg med passagerare landar fortfarande på Roms flygplats Fiumicino.

Italien valde att helt stänga skolor och universitet i hela landet redan den 23:e februari. Landets höga dödstal i virusutbrottet har fått italienarna att verkligen lyssna till premiärminister Giuseppe Contes uppmaningar som upprepats flera gånger i tv: ”rimanete acasa” – stanna hemma!

Peter Loewe, Rom

Regeringstjänstemän i Japans överhus.
Foto: Masatoshi Okauchi/TT

Japan

Skolorna har stängt och körsbärsträdens blomning blir inte den fest som den brukar vara, när japanerna uppmanas att undvika folksamlingar.

I Japan har det nya coronaviruset varit ett faktum ända sedan januari när landet fick sina första bekräftade fall. Omedelbart skapade det viss panik och rusning till affärerna för att köpa toalettpapper och basvaror.

Nu tycks paniken ha lagt sig och övergått till en malande oro. Ökningstakten i antalet fall har varit ganska låg. Många misstänker dock ett stort mörkertal, eftersom ganska få har testats i Japan.

I Tokyo pågår ändå någon sorts normal vardag. Folk åker fortfarande tunnelbana, även om trängseln är mindre, restauranter är öppna, liksom de flesta affärer.

Premiärminister Shinzo Abe har fått hård kritik för att ha agerat saktfärdig för att hejda viruset. Först för två veckor sedan hände något när han till allas förvåning med kort varsel beslutade att stänga grundskolorna i Japan. Dessutom infördes regeln att resenärer från Sydkorea och Kina måste sitta i karantän i två veckor när de anländer till Japan.

Japaner uppmanas undvika folksamlingar och en rad sport- och kulturevenemang har ställts in. Den japanska regeringen ber nu till högre makter att viruset hejdas. I sommar var det tänkt att OS i Tokyo skulle hållas, men risken är att viruset stjälper planerna. Mycket pengar har investerats i sommar-OS.

Marianne Björklund, Tokyo

Anställda desinficerar en av Moskvas tunnelbanor.
Foto: Pavel Golovkin/AP

Ryssland

Ryssland har nu stängt gränserna till samtliga grannländer förutom till Azerbajdzjan och Finland. Dessutom planerar regeringen ett stort stödpaket för att hjälpa företag i kris.

Ryska företag får skattelättnader för att kunna ta sig igenom den ekonomiska krisen, som följer i det nya coronavirusets spår. Det gäller framför allt flygbolag och turismföretag.

Flera stora städer i Ryssland har infört så kallade fria regler för skolorna. Det betyder att det är föräldrarna själva som bestämmer om barnet ska gå i skolan eller inte. Både i Moskva och i Sankt Petersburg har man infört ”högsta beredskap” för att klara ett större virusutbrott. Folksamlingar på över 5.000 personer är förbjudna och alla som har besökt Kina, Sydkorea, Italien, Iran, Frankrike, Tyskland och Spanien måste sitta i karantän i två veckor.

Samtidigt kritiseras rysk-ortodoxa kyrkan, eftersom man håller fast vid att gudstjänstbesökare fortsättningsvis dricker vin ur samma bägare vid nattvarden. Kyrkan drar heller inte in några gudstjänster. I Sankt Petersburg har tusentals stadsbor köat för att få kyssa kvarlevorna av Johannes Döparen, som ligger i Kazankatedralen fram till den 17 mars. Enligt journalister på plats har kyrkans anställda försökt torka av saliven, men hinner inte göra det mellan varje troende.

Anna-Lena Laurén, Sankt Petersburg

Pendlare håller sig fast på utsidan av en tåg i Soweto utanför Johannesburg i Sydafrika.
Foto: Themba Hadebe/AP

Sydafrika

Sydafrika har hittills skonats från större smittspridning, men alla har varit överens om att landet är ett av de mest utsatta i Afrika på grund av de många länkarna till andra kontinenter.

Så när president Cyril Ramaphosa på söndagskvällen, i ett tv-sänt tal till nationen, meddelade att de första fallen av smittspridning i samhället hade bekräftats var det ingen som var förvånad.

Det nya läget har inneburit att åtgärderna trappas upp kraftigt:

• 53 av 72 gränsövergångar och två av åtta hamnar stängs.

• Folksamlingar med fler än 100 personer förbjuds, och det faller på organisatörer av mindre sammankomster att säkerställa minimal risk för smittspridning.

• Inrikes resor förbjuds om de ej är nödvändiga och visum upphävs för resenärer från länder med intern smittspridning.

• Skolor stängs från onsdag denna vecka och kommer åtminstone att förbli stängda fram till påsk.

• Människor uppmanas att be hemma och inte bege sig till religiösa mötesplatser, något som uppfattas som en av de mest drastiska åtgärderna i ett land som är djupt kristet.

På måndagsmorgonen spreds bilder på långa köer till kassorna i centralt belägna livsmedelsbutiker.

Erik Esbjörnsson, Johannesburg

Tysk polis iförd munskydd vid gränsen mot Schweiz.
Foto: Sebastien Bozon/AFP

Tyskland

Under måndagsmorgonen införde Tyskland strikta gränskontroller mot flera grannländer, däribland Danmark, Frankrike och Österrike. Endast varutransporter och personer som kan visa att de bor i ett land och arbetar i ett annat släpps igenom.

För att stötta näringslivet har Tysklands regering lanserat det största ekonomiska krispaketet sedan andra världskriget. Det innehåller bland annat obegränsade krediter till företagen, skattelättnader och korttidsarbete vars kostnader staten står för. Coronakrisen väntas ändå slå hårt mot tysk ekonomi som redan före krisen var på väg mot recession.

Inom kort kommer alla icke-nödvändiga butiker i landet att stängas, liksom samtliga kulturinstitutioner, idrottshallar och gym. Även barer, diskotek och bordeller måste bomma igen, och det införs förbud mot att samlas i kyrkor, moskéer och synagogor.

Undantag från de nya reglerna görs för bland annat livsmedelsaffärer, apotek och tidningskiosker som får fortsätta att hålla öppet, liksom bensinmackar och frisörsalonger.

Det är upp till delstaterna att själva bestämma när reglerna ska träda i kraft. I Bayern i södra Tyskland, som på måndagen utlyste katastrofläge, sker det från och med onsdag.

Lina Lund, Berlin

En skylt som informerar om att Rådet för åldrande och seniorer har stängt sin byggnad i staden Dracut i Massachusetts på grund av spridningen av det nya coronaviruset.
Foto: Charles Krupa/AP

USA

Efter kraftiga börsfall har USA:s centralbank Federal Reserve tillfört 1.500 miljarder dollar i stödåtgärder till USA:s banksystem. Den har även sänkt styrräntan till noll procent och lovat köp av värdepapper på 700 miljarder dollar, så kallade tillgångsköp. Folkhälsomyndigheten CDC avråder från samlingar på mer än 50 personer

I fem delstater har samtliga restauranger, barer och större mötesplatser stängt. Även i New York och Los Angeles stänger alla restauranger och barer i veckan, men många får ha öppet för leverans av mat.

Alla skolor stängs i New York med omgivning.

Alla stora idrottsevenemang, musikfestivaler och konferenser har ställts in. Broadway har stängt alla teatersalonger. Utegångsförbud har utfärdats i Hoboken, New Jersey, men fler städer förväntas införa det i veckan. Alla maratonlopp är inställda. I Las Vegas stänger alla större kasinon.

De flesta stora museer runtom i landet har stängt. Omkring hälften av alla inrikesflyg är inställda.

Louisiana är den första delstat som skjutit upp sitt primärval under våren. Även New York överväger att skjuta upp primärvalet den 28 april.

Flera stora arbetsplatser har infört betald sjukledighet för att anställda ska kunna arbeta hemifrån eller ta ledigt.

Martin Gelin, New York

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 10
Foto: Kenzo Tribouillard/AFP
Bild 2 av 10
Foto: Sergio Lima/AFP
Bild 3 av 10
Foto: Sylvain Thomas/AFP
Bild 4 av 10
Foto: Mahesh Kumar A/AP
Bild 5 av 10
Foto: Andreas Solaro/AFP
Bild 6 av 10
Foto: Masatoshi Okauchi/TT
Bild 7 av 10
Foto: Pavel Golovkin/AP
Bild 8 av 10
Foto: Themba Hadebe/AP
Bild 9 av 10
Foto: Sebastien Bozon/AFP
Bild 10 av 10
Foto: Charles Krupa/AP