Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-23 14:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nathan-shachar-podemos-slar-mynt-av-krislaget-for-att-pressa-sanchez/

VÄRLDEN

Nathan Shachar: Podemos slår mynt av krisläget för att pressa Sanchez

Socialistiske premiärminister Pedro Sánchez och Pablo Iglesias, ledare för vänsterradikala Podemos.
Foto: Pierre-Philppe Marcou/AFP

Lördagens spanska regeringssammanträde, som utmynnade i drastiska nya smittskyddsdirektiv, blev en bitter sjutimmarsbatalj mellan koalitionens bägge vänsterpartier. Samtidigt skärptes tonen mellan Madridregeringen och de lokala nationalistregeringarna i Baskien och Katalonien.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Lördagens regeringsmöte fick en överraskande början, då vice premiärminister Pablo Iglesias från vänsterradikala Podemos dök upp trots att han är belagd med karantän. Hans sambo, jämställdhetsminister Irene Montero, diagnosticerades i onsdags som bärare av Covid-19.

Iglesias talesmän meddelade att denne fått dispens att delta tack vare ett ”speciellt protokoll” – något som genast dementerades av socialistpartiet PSOE:s talesmän. Källor ”i premiärminister Pedro Sánchez närhet” sade till närvarande reportrar att ”Iglesias inte ens bar skyddsmask, han äventyrade hela kabinettets hälsa”. Iglesias, enligt sagesmännen, visade prov på ”total oförsiktighet”.

Regeringsmötet fortskred i en mycket spänd atmosfär, utan att parterna kunde enas om detaljerna. Den presskonferens som utlysts till klockan 14.00 ställdes in. Det är känt att Iglesias och Podemos motsatt sig de extrema isoleringsåtgärder som Sánchez vill genomdriva, bland annat därför att vänsterpartiet anser att de fackföreningsanslutna drabbas hårdare än andra yrkesgrupper, vilka ges speciell dispens för att arbeta.

Socialisterna säger att detta är oriktigt, eftersom en rad fack, såsom livsmedels-, transport- och hamnarbetarfacken klassas som ”oumbärliga” och deras medlemmar fortsätter jobba.

Enligt uppgifter som ännu inte går att kontrollera har Podemos dessutom krävt att regeringen nationaliserar Spaniens elektricitetsförsörjning, sedan länge privatiserad. Denna och andra indragningar till staten står på Podemos program, men Sánchez har varit noga med att inte ge Podemos några ministerposter med inflytande över ekonomin. Den speciella ledningsgrupp som skall verkställa de nya direktiven består av fyra ministrar – ingen av dem från Podemos.

Det är svårt att värja sig mot intrycket att såväl Podemos och Pablo Iglesias, som Baskiens och Kataloniens regeringschefer, slår mynt av krisläget för att pressa eftergifter ur Pedro Sanchez. De undantagslagar som träder i kraft när nödtillstånd – ”estado de alarma” – proklameras betyder bland annat att centralregeringen tar över ansvaret för den inre säkerheten i de regioner som har egna poliskårer, främst Baskien och Katalonien. Baskiens regeringschef Inaki Urkullu och hans katalanske kollega Quim Torra protesterar högljutt mot detta och anklagar Madrid för att utnyttja krisen för att reducera regionernas självstyre.

I Madrid är man mycket missnöjd över att Torra gjort alltmer militanta separatistiska markeringar under virus-krisen, senast ett beslut att ”stänga våra gränser till Frankrike och Spanien”, som om de båda länderna hade samma status i förhållande till Katalonien.  Historikern Miguel Murado, som kommenterar spansk politik för al-Jazeera, säger till DN:

- Det känns som om följderna av denna kris kommer att få effekter på långt mer än vår hälsa och vår ekonomi. Regeringen själv gör ett mycket instabilt intryck, och det gör också läget i Katalonien.

Som i flera andra länder har corona-debatten antagit en vänster-höger karaktär. Extrema högerpartiet Vox har dömt ut regeringens agerande hittills som passiv och initiativlös. Partiets andreman, den coronadrabbade Javier Ortega-Smith, väckte löje på lördagen då han förkunnade att ”mina spanska antikroppar kämpar vidare mot det ondskefulla kinesiska viruset”. (Också Vox ledare Santiago Abascal är smittad.)

I söndags, då hälsovårdsexperter vädjade till arrangörerna att skjuta upp kvinnodagens massdemonstrationer, avvisade radikalfeministen Cristina Almeida bönerna med ett yttrande som väckt lika häftig kritik: ”Mansvåldet är mycket farligare än corona!”

Ämnen i artikeln

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Pierre-Philppe Marcou/AFP