Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-28 19:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/sydkorea-kan-ha-hittat-formeln-for-att-bekampa-viruset/

VÄRLDEN

Sydkorea kan ha hittat formeln för att bekämpa viruset

Videon är 1 min lång. Många tester, tidig behandling och användande av modern teknik – Sydkorea kan ha hittat formeln för att bekämpa viruset.

Många tester, tidig behandling och användande av modern teknik. Exemplet Sydkorea visar att det går att få ner ökningstakten i antalet insjuknade i covid-19 utan att använda tvångsmetoder som i Kina.

Det är förstås för tidigt att ropa faran över. Men den senaste veckan har Sydkorea visat en tydlig nedgång i antalet nya smittade i det nya coronaviruset för var dag. På fredagen var antalet nya bekräftade fall i viruset, 110, det lägsta på tre veckor.

Det utan att införa dramatiska åtgärder liknande de i Kina där miljontals människor isolerats, transporter ställts in och barriärer satts upp vid stadsgränserna på motorvägarna.

I Sydkorea har människor kunnat fortsätta åka var de vill. Inte ens Daegu, den stad i landet som är värst drabbad av viruset, har isolerats. Ändå har sydkoreaner undvikit att åka dit, frivilligt.

Bild 1 av 2
Foto: Park Dong-joo/AP
Bild 2 av 2
Foto: Ed Jones/AFP

Vad ligger bakom Sydkoreas framgångsrika bekämpning av viruset? Strategin kan sammanfattas i att testa många människor för viruset, spåra de smittades förehavanden, behandla de som har viruset på ett tidigt stadium, stora informationsinsatser till medborgarna och utnyttjande av modern teknologi.

Det som framför allt sticker ut är hur många som har testats för viruset.

Landet testar nära 20.000 människor per dag och har hittills genomfört 220.000 test, fler per capita än något annat land. Som jämförelse har runt 5.000 test gjorts i USA, som har en klart större befolkning än Sydkoreas drygt 51 miljoner invånare.

Detta har möjliggjorts genom att Sydkorea snabbt gav fyra företag licens att tillverka testutrustning, vilket gett landet en kapacitet att testa 140.000 personer i veckan.

Här finns över 500 testkliniker och 40 drive-through stationer dit sydkoreaner kan åka för att testa sig på behörigt avstånd från andra människor.

Dessutom är myndigheterna snabba med att sätta upp testcenter om ett kluster med smittade upptäcks någonstans. Så gjordes exempelvis i veckan när flera bekräftades smittade vid ett callcenter i huvudstaden Seoul. Snabbt var en teststation utanför deras kontor på plats.

En tunnelbanestation i Seoul, Sydkorea, sprayas med desinfektionsmedel för att minska spridningen av covid-19.
Foto: Jung Yeon-je/AFP

Med de här metoderna anser den sydkoreanska regeringen att man han räddat liv och Masahiro Kami , chef för det oberoende forskningsinstitutet Medical Governance Research Institute i Tokyo, håller med.

– Det sydkoreanska systemet med många tester är väldigt bra. I Japan gör vi inte alls tillräckligt med tester. Det gör att våra äldre är i stor fara, de kan bli väldigt sjuka och dö om de får viruset av personer som bara har milda symtom och inte har testat sig. Vi borde arbeta mer som Sydkorea, säger han.

På fredagen hade 7.979 personer i Sydkorea smittats och 333 tillfrisknat. Men det som framför allt sticker ut är att bara 67 har dött. Det ger Sydkorea en dödlighet på 0,7 procent i viruset, jämfört med 3,4 procent i världen, enligt WHO. En anledning till den låga dödligheten i Sydkorea kan vara att sjuka upptäcks snabbt och kan behandlas på ett tidigt stadium. En annan bidragande orsak kan vara att Sydkorea med sitt intensiva testande för viruset också upptäcker fler av de smittade som visar milda eller inga symtom alls.

I Sydkorea tog smittan fart när en kvinna i den kristna sekten Shincheon visade sig ha viruset och hade deltagit i gudstjänster och andra tillställningar i kyrkan. Hon var en så kallad superspridare.

Lee Man-hee, ledare av den kristna sekten Shincheon, talade till media i Gapyeong i Sydkorea den 2 mars 2020. Under presskonferensen bugade sig ledaren och bad om ursäkt för att ha bidragit till spridningen av viruset.
Foto: Kim Ju-sung/AP

Upptäckten ledde till ett intensivt arbete för att spåra alla som kvinnan hade haft kontakt med och ta reda på om de var smittade. På det sättet har landet fortsatt att arbeta. Genom att kontrollera en smittad persons mobiltelefon och kreditkortstransaktioner har man kartlagt var den smittade har befunnit sig och vilka hen kan ha träffat.

Denna information läggs sedan ut på myndigheters hemsidor för att de som kan riskeras ha smittats av personen ska vara medvetna om det. En metod som har fått kritik för att kränka den privata integriteten. Även om inte namn nämns har det ibland kunnat gå att förstå vilka personer det handlar om.

Myndigheterna skickar också sms till de som bor eller arbetar i områden där nya smittade har påträffats.

Samtidigt har den sydkoreanska regeringen arbetat på att kommunicera. Den har hållit presskonferenser två gånger om dagen för att informera om viruset och ge råd till allmänheten.

Som i flera andra länder har Sydkorea stängt skolorna, uppmuntrat människor att arbeta hemifrån och undvika folksamlingar. Allt ifrån k-popkonserter till sportevenemang har ställts in. I hissar finns tillgång till handsprit och överallt uppmanas människor att tvätta händerna.

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 2
Foto: Jung Yeon-je/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Kim Ju-sung/AP