Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-25 07:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/wuhan-ser-ljuset-i-tunneln-tre-dagar-i-rad-utan-nagon-smittad/

VÄRLDEN

Wuhan ser ljuset i tunneln – tre dagar i rad utan någon smittad

Invånare i Wuhan slår i kastruller mot varandra för att tacka vårdpersonal från andra delar av Kina som nu lämnar staden efter att virusspridningen har minskat. Tre dagar i rad har ingen ny smittad i covid-19 rapporterats i Wuhan.
Foto: STR

TOKYO. Wuhan, elvamiljonersstaden där det nya coronaviruset bröt ut, ser försiktigt ljuset i tunneln. Tre dagar i rad har staden inte haft några nya fall av smittade. Men restriktionerna är fortsatt stora och de flesta är fortsatt isolerade.

En del i Wuhan vågade sig på ett mindre fyrverkeri på lördagen efter att staden för tredje dagen i rad hade noll nya smittade i det nya coronaviruset och vissa vägspärrar plockades bort.

Wuhans invånare, där majoriteten av smittade i Kina finns, ser nu försiktigt ljuset i tunneln. Men för att faran ska anses över behövs 14 dagar i sträck utan nya smittade, enligt expertisen.

Fortfarande är många isolerade i staden och kontrollerna stora. Bara en person i ett hushåll får med ett speciellt passerkort gå ut och handla per dag och då vara borta i högst två timmar. Kollektivtrafiken ligger fortfarande nere och ingen får lämna staden.

Lite mer liv kan dock skönjas. Fler affärer är öppna och i bostadsområden som har varit ”epidemifria” i minst sju dagar får invånarna nu röra sig fritt i sitt kvarter, däremot inte i staden. Men många är fortsatt isolerade. 36-åriga Wang Xuefgeng, som suttit inomhus sedan 24 januari, berättade för DN i torsdags att han möjligen kan gå ner till porten nu.

Läs mer: Akut brist på munskydd i franska vården: ”Vi står i första linjen”

Också i Kina totalt syns en förbättring, om statistiken stämmer. De senaste tre dagarna har samtliga nya 269 smittade varit personer som anlänt från utlandet.

Kina befarar nu en andra våg med smittspridning från kineser som kastar sig på plan från Europa och USA där spridningen av viruset är inne i en tidigare fas och ökar dag för dag. För dem har Kina blivit en säker hamn.

Flygplatsen i Peking, där alla som anländer från utlandet måste genomgå hälsokontroller, har varit så ansträngd att man nu har omdirigerat flyg till andra platser i landet för att genomföra hälsokontroll där innan vidare färd till Peking där alla måste sitta två veckor i karantän på en plats anmodad av myndigheterna.

I storstäder som Peking, som förvandlades till en spökstad i januari när viruset började sprida sig, börjar nu vardagen bli mer normal. Flera människor är ute på gatorna och på lördagen syntes familjer som njöt av vårsolen i stadens parker efter att ha suttit inne i snart två månader.

Från regimen kommer nu ivriga uppmaningar till företag att återuppta sin verksamhet. Viruset har fört med sig enorma ekonomiska förluster, såväl produktion som konsumtion har rasat.

– Orimliga begränsningar som hindrar återupptagandet av arbete måste lyftas, sade premiärminister Li Kequiang i fredags då han också utlovade stöd till små och medelstora företag som har drabbats hårt av viruset.

Om statistiken stämmer, vilket en del tvivlar på, och Kina är på väg att ha besegrat epidemin har det kommit till en stor kostnad, inte bara ekonomiskt. Kineser och invånarna i Wuhan glömmer inte hur de läkare som varnade för viruset i inledningsskedet kallades till polisen där de anklagades för att ha spridit falska rykten.

Regimen försöker nu sälja in budskapet att den agerade resolut och lyckades ta kontroll över viruset, både internationellt och på hemmaplan. Men kritiken finns kvar. Den försvinner inte av att kommunistpartiet i efterhand har tagit tillbaka det straff som den 34-årige läkaren Li Wenliang fick när han varnade för viruset. Li Wenliang insjuknade själv och dog i viruset.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: STR