Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-20 08:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/svart-att-forutsaga-utvecklingen-av-covid-19/

VETENSKAP

Svårt att förutsäga utvecklingen av covid-19

Foto: Illustration: Alissa Eckert, MS, Dan Higgins, MAM, CDC. Grafik: Maria Westholm.

I takt med att utbrottet av det nya coronaviruset växer i Kina är frågan som allt fler experter ställer sig om det går att undvika en pandemi. Det har visat sig vara mycket svårt att svara på.

På mindre än två månader har nästan 66.000 smittats och fler än 1.500 människor i Kina dött av sjukdomen covid-19, som orsakas av ett nytt coronavirus. Världens smittskyddsmyndigheter och experter försöker nu ta reda på hur utbrottet kommer att utvecklas. Medan somliga experter varnar för en pandemi pekar andra på att utbrottet snart kan nå sin kulmen.

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, tycker att man ska vara försiktig med analyser och modeller i nuläget eftersom grunddata är väldigt knapphändiga.

– Vi får data på antalet fall från Kina, men inte mycket mer. Dessutom är de motstridiga. Det är svårt att få ihop den snabba smittspridningen med ett R0-tal på två. Det ska inte gå så snabbt, så det ligger något i det många säger, att det fanns en mycket större spridning innan man upptäckte det nya viruset, säger han.

Ett så kallat R0-tal används för att räkna ut hur smittsam en sjukdom är. Det visar hur många människor en sjuk smittar i genomsnitt. Covid-19 uppskattas i de flesta analyser ha ett R0-tal mellan två och tre.

Så kan smittsamhet variera

Om en sjukdom har ett R0-tal på 2 innebär det att en sjuk i genomsnitt smittar två personer. Men det kan variera mycket.
Så kan smittsamhet variera
Källa: @maiamajumder. Grafik: Maria Westholm

– Det tillsammans med en genomsnittlig inkubationstid på fem till sex dagar borde innebära att antalet fall dubbleras omkring en gång i veckan. Men det har gått mycket snabbare än så, säger Anders Tegnell.

Michael Osterholm, chef för Center for Infectious Disease Research and Policy i USA, håller med om att det är svårt att tolka läget utifrån rapporter om antalet smittade och döda.

– Det visar egentligen bara hur det ser ut hos de som har testats. Vi försöker ta reda på om det finns människor som inte kommer till sjukhusen, som vårdas och kanske dör i hemmet. Vi kommer sannolikt att få bättre data från Singapore eller Hongkong, eftersom sjukvården inte är lika överhopad där och de är duktiga på epidemiologi, säger han.

Så smittsam och dödlig är covid-19 jämfört med andra sjukdomar*

* i nuläget. Siffrorna är i brist på vaccin, annan behandling eller andra åtgärder.
Så smittsam och dödlig är covid-19 jämfört med andra sjukdomar*
Källor: Folkhälsomyndigheten, CDC, ECDC, WHO. Grafik: Maria Westholm.

Dessutom finns det smittade som bara får en lindrig sjukdom eller inte blir sjuka över huvud taget. Dessa personer kommer att missas i statistiken eftersom de sannolikt inte söker vård. I takt med att även dessa personer inkluderas i statistiken kan antalet fall öka och dödligheten minska.

Fortfarande är fler än 99 procent av alla fall av covid-19 i Kina, majoriteten i Hubeiprovinsen där utbrottet startade. Den stora frågan är nu om resten av världen kommer att få en liknande utveckling som Kina. WHO tror att det fortfarande finns en chans att begränsa smittspridningen till Kina, om fall i andra länder upptäcks snabbt innan de hinner sprida sjukdomen vidare.

Om jag får gissa är det sannolikt att utbrottet kommer att utvecklas till en pandemi

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, tror att det kan bli svårt.

– Om jag får gissa är det sannolikt att utbrottet kommer att utvecklas till en pandemi. Det har förekommit några fall i Europa där en person smittat många personer, där hade vi tur. Några sådana fall i länder med sämre sjukvård och smittspårningsorganisation skulle kunna sätta igång ett rejält utbrott, säger han.

En pandemi innebär inte att sjukdomen blivit farligare utan att den sprider sig okontrollerat på minst två världsdelar. Just oron över vad som kan hända om smittspridning börjar ske i länder med sämre sjukvårdssystem var anledningen till att WHO deklarerade att utbrottet av covid-19 var ett internationellt folkhälsohot. Det har inte hänt än.

Det finns sex andra coronavirus som kan smitta människor. Sars och mers är de allvarligaste, men de smittar inte särskilt lätt. Om spridningen av det nya coronaviruset inte går att stoppa är en möjlighet att det sällar sig till de övriga fyra coronavirus som cirkulerar över världen. De orsakar mestadels mildare sjukdom, men kan i enstaka fall orsaka lunginflammation och i ännu mer sällsynta fall död.

– Då borde även det nya coronaviruset tagga ner ganska rejält i allvarlighet och harmoniseras mer med människan. Så har det sannolikt varit med de andra coronavirusen, för jag tvivlar på att vi hade fyra coronavirus från allra första början. Utan det här är virus som vi har stött på i naturen som utvecklats till epidemier och sedan har det lugnat ned sig, säger Björn Olsen.

Anders Tegnell säger att det nya viruset teoretiskt skulle kunna återkomma under vinterhalvåret för att sedan minska kraftigt under sommarhalvåret eftersom coronavirus inte trivs så bra i värme.

– Men frågan är om det nya coronaviruset har kapaciteten att återkomma säsong efter säsong. Anledningen till att influensan gör det är att viruset kan förändras och då blir immuniteten inte lika lång. Coronavirus ändras inte lika snabbt, åtminstone inte de vi känner till. Men vi vet inte hur länge man blir immun i nuläget, säger han.

Michael Osterholm tycker att det nya viruset beter sig annorlunda än andra coronavirus.

– Det här viruset verkar röra sig och smitta som ett influensavirus. Och då förstår jag inte varför det skulle bete sig på ett sätt i Kina och på ett annat i resten av världen. Vi tittar på modeller för coronavirus och för influensavirus och vi vet inte vilken som kommer att visa sig stämma. Vi är på outforskad mark. Men de kommande veckorna kommer förhoppningsvis att ge en del svar, säger han.

Det finns fortfarande stora kunskapsluckor och därför är det svårt att i nuläget säga hur utbrottet kommer att utvecklas.

– Det centrala är att förstå vad det är för faktorer som gör att vi kan få en smittspridning även i andra länder. Då kan vi också göra något för att minska risken för en fortsatt spridning utanför Kina, säger Anders Tegnell.

Så skyddar du dig bäst mot covid-19

Det nya coronaviruset smittar via dropp- smitta och genom kontakt mellan människor och ytor. Det här är bästa sätten att skydda dig och andra:
Så skyddar du dig bäst mot covid-19
Källa: WHO. Grafik: Maria Westholm

Coronavirus

Det finns massor av coronavirus. De flesta smittar bara djur, men sju stycken kan smitta människor. Dessa sju virus tros först ha funnits hos djur, sedan började de infektera människor.

Sars spreds 2002-2003 och smittade fler än 8.000 människor varav 800 dog innan det kunde stoppas.

Mers upptäcktes 2012 och sprids mestadels på Arabiska halvön.

Det nya coronaviruset har många likheter med sars och därför har det föreslagits att viruset ska kallas sars-CoV-2. Sjukdomen som orsakas av viruset har fått namnet covid-19.

Övriga fyra coronavirus kallas 229E, NL63, OC43 och HKU1. De är vanliga och orsakar mestadels mildare sjukdom, som förkylning.

Källa: CDC

Fotnot: I skrivande stund har 48.010 laboratorieverifierade fall av covid-19 rapporterats till WHO. Wuhan-regionen i Kina inkluderar nu också personer som tidigare diagnostiserats kliniskt och med lungröntgen, men som inte har laboratorietestats. Då är antalet fall 64.447.

Läs mer: Detta vet vi om det nya coronaviruset

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Illustration: Alissa Eckert, MS, Dan Higgins, MAM, CDC. Grafik: Maria Westholm.