Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-03-29 14:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/flog-hem-fran-usa-for-att-radda-os-drommen/

SPORT

Flög hem från USA för att rädda OS-drömmen

Sophie Hansson valde att lämna USA för att hålla OS-drömmen levande.
Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Målet var att OS-kvala i Kanada, men på några dagar förändrades allt.

Då valde Sveriges bästa bröstsimmare Sophie Hansson att snabbt packa ihop sina saker och lämna North Carolina State University i Raleigh för att flyga hem till Sverige.

– Jag hade inte längre någon tränare, och bassängen kunde stänga vilken dag som helst, berättar Sophie Hansson.

När DN når Sophie Hansson sitter hon på flygplatsen i London och väntar på planet som ska ta henne hem till Sverige.

Hon har redan klarat av den långa flygningen över Atlanten och börjar greppa att allt har förändrats.

– Jag sov inte mycket på planet hit till London. Det var många tankar som for i huvudet, säger Sophie Hansson.

21-åriga Sophie Hansson från Helsingborg, som OS-debuterade i Rio 2016, är Sveriges bästa bröstsimmare. För två år sedan flyttade hon till USA för att kombinera simsatsningen med studier på North Carolina State University i Raleigh.

Sedan förra sommarens VM i Sydkorea har träningen varit upplagd mot målet att vara som bäst i OS i Tokyo.

Men först skulle Sophie Hansson klara kvaltiden på 100 meter bröstsim, samt visa förbundskapten Ulrika Sandmark att hon även är en simmare för frisimslaget. Planen var att hon skulle göra det i en kvaltävling i Kanada om en vecka.

Men det nya coronaviruset har förändrat planerna drastiskt. Först ställdes tävlingen i Kanada in, sedan kom beskedet att undervisningen på hennes universitet är inställd den här veckan och från och med nästa vecka kommer att ske online. Dessutom var hennes träningsmöjligheter i farozonen.

– På amerikanska college finns en rad olika regler, och i och med de nya restriktionerna gjorde de reglerna att min coach inte kunde fortsätta coacha mig, berättar Sophie Hansson.

– Dessutom var det bara en tidsfråga innan poolen som jag tränar i skulle stänga.

I och med att college är stängt för all undervisning flyttade studenter i snabbt takt från sina studentrum under den gångna helgen.

– Så där satt jag i USA utan tränare, troligtvis utan någon pool att träna i och ingen undervisning. Samtidigt som jag hörde hur land efter land i Europa stängde sina gränser, berättar Sophie Hansson.

– Självklart förstår jag varför man inför alla restriktioner. Simningen är visserligen en stor del av mitt liv, men människors hälsa är naturligtvis viktigare än allt annat.

– Vi är alla i samma situation och det är inget som vi kan påverka.

Fortfarande lever dock Sophie Hanssons OS-dröm i allra högsta grad, och för att kunna hålla den levande var en flytt hem det bästa alternativet. Snabbt packade hon ihop alla sina saker, och började resan hem.

– Som alla andra idrottare hoppas jag naturligtvis att det ska bli ett OS, och jag kommer att fortsätta att träna med det som mål, säger Sophie Hansson.

– Träningen har gått riktigt bra under de senaste månaderna. Jag har faktiskt aldrig känt mig så stark som jag gör nu.

Även Sophie Hanssons storasyster Louise Hansson, som redan är uttagen till OS, studerar och tränar i USA. Louise, som går sista året på University of Southern California, kommer dock att stanna kvar i USA eftersom man där har löst träningsmöjligheterna.

Under tisdagen kommer IOK, Internationella olympiska kommittén, att hålla ett möte. Något beslut om OS kommer att genomföras förväntas inte tas utan huvudfokus kommer att vara hur de olika idrottarnas kval kan genomföras.

Läs mer: Misstro i Japan mot OS-projektet som står över viruset